Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


La cuina de 1714 Historia i receptes.

La cuina de 1714 Història i receptes

Al 1714, a les cases i palaus catalans menjaven gairebé el mateix que avui. Tant el segle XVII com el XVIII, malgrat el creixement de l’agricultura i l’inici de la industrialització, les diferències socials eren extremes, amb grans menjars i refinament entre la gent rica, i poc menjar i fins i tot fam entre la gent pobra, especialment entre els pagesos. Malgrat aquestes circumstàncies, la societat barcelonina de 1700 estava molt alimentada, i fins i tot el poble tenia accés a aliments refinats i molt preuats com els dolços i la xocolata, perquè de fet n’hi havia per a tots els pressupostos, des dels més exquisits fins als més assequibles.

Tot això i molt més és el que se’ns explica al llibre La cuina de 1714 Historia i receptes de Jaume Fàbrega, historiador especialitzat en història de la cuina, professor i periodista, i que ha escrit una seixantena de llibres de gastronomia.

A l’entrevista concedida VilaWeb que podeu consultar aquí Jaume Fàbrega explica que el llibre té dues parts. La primera és una introducció històrica força llarga on explica dues coses importants. D’una banda, la cuina del 1714 és molt similar a la cuina medieval, que va ser la més important de l’Europa d’aquell temps. Aquesta cuina es caracteritzava per les barreges de dolç i salat. En aquesta època es crearen les fruites farcides de carn, que encara es fan en algunes comarques. També es feien molts agredolços i s’utilitzaven moltes espècies i moltes cremes. D’una altra banda, en aquest moment també es crea la cuina moderna, el que avui entenem per cuina catalana, amb la introducció de productes provinents d’Amèrica. Es crea el sofregit tal com el coneixem avui, l’allioli, plats com el fricandó, els estofats, els guisats, els suquets de peix o peix amb suc… Per tant, la cuina del 1714 és una cuina molt interessant perquè hi trobem els plats clàssics de la cuina catalana que encara fem avui i els més medievals i barrocs, uns plats que també semblen moderns perquè utilitzaven espècies i agredolços, que avui identifiquem amb la cuina d’autor.

En aquest enllaç trobareu els 27 llibres d’aquest autor que les biblioteques municipals posem a la vostra disposició.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari