Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘True detective’ & ‘Galveston’ = Nic Pizzolatto

True detectiveNic Pizzolato és un dels noms del moment. Al fet d’haver aconseguit els elogis de crítica i públic amb la sèrie True detective, de la qual ha estat el creador, guionista i productor executiu, s’uneix el fet de publicar-se al nostre país la versió traduïda de Galveston, la seva primera novel·la.
Els usuaris de la biblioteca Armand Cardona estan d’enhorabona doncs durant aquesta setmana es presenten ambdós documents com a novetat i a partir del divendres 24 d’octubre ja estaran a la seva disposició.

A True detective el punt de partida és d’allò més habitual en els thrillers: dos policies investiguen, a partir de l’aparició del cadàver d’una noia, el que creuen són uns assassinats en sèrie. Això és l’únic que té de convencional la sèrie; a partir d’aquí la història segueix de la mà dels investigadors Martin Hart (Woody Harrelson), i Rust Cohle (Matthew McConaughey) que, amb continus salts en el temps, narren la investigació que varen iniciar 17 anys abans, el 1995, mentre són sotmesos a interrogatoris en una comissaria l’any 2012.
A mida que els capítols avancen i es veuen obligats a tornar una i altra vegada al un món que pensaven haver deixat enrere per sempre, el desenvolupament de la investigació i el coneixement mutu els ensenya que l’obscuritat resideix a ambdós costats de la llei.

True detectiveTots els capítols d’aquesta sèrie de l’HBO han estat produïts per les mateixes mans, cosa gens habitual en el gènere, doncs Cary Fukunaga s’ha encarregat de la direcció i Nic Pizzolatto dels guions. Aquest fet li dona una continuïtat narrativa i estètica que repercuteix molt positivament en una obra com aquesta, que a mida que avança va esdevenint un trencaclosques de difícil resolució.

GavelstonGalveston és un relat sòrdid i poètic, violent i líric, salvatge i commovedor. Suposa una fugida endavant que trenca motlles amb lo establert amb una història trepidant, ambientada en paisatges desolats i protagonitzada per personatges que fugen tot i saber que estan condemnats, antiherois que ho han perdut tot excepte la dignitat.
Rebuda amb lloances d’arreu: “el millor noir que he llegit en la última dècada”, Dennis Lehane, o “un deliri incandescent d’una bellesa transcendent i impressionant [...] recorda només els millors exemples del gènere”, The New York Times.

La novel·la, publicada als Estats Units el 2010, aborda la història del texà Roy Cady un cowboy que porta uns anys exercint de mató professional a Nova Orleans. La seva vida dona un gir radical el dia que li diagnostiquen un càncer avançat. De sobte, els seus punts de referència es trastoquen i el relleu de la realitat cobra una nova dimensió. Davant la sospita que el seu cap, l’extorsionador Stan Ptitko, vulgui treure-se’l de sobre, Roy inicia una frenètica cursa cap a un horitzó desconegut.

Nic PizzolattoNascut a Nova Orleans, Nic Pizzolatto es va criar a la zona costera de Luisiana. A banda de la seva participació en la sèrie True detective, ha publicat relats en revistes com The Atlantic, Oxford American, The Missouri Review, The Iowa Review i Best American Mystery Stories i ha estat finalista dels National Magazine Awards. El seu primer llibre va ser la col·lecció de relats Between Here and the Yellow Sea, publicada als Estats Units el 2006.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari