Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Marco Pantani: glòria i tragèdia del ciclisme

Un hombre en fuga: Marco PantaniUn hombre en fuga: gloria y tragèdia de Marco Pantani és el títol del nou llibre que incorporem aquesta setmana al Racó Ciclista de la biblioteca Armand Cardona Torrandell de Vilanova i la Geltrú i que ha estat editat per Cultura Ciclista.

Poques figures de l’esport de les dues rodes exemplifiquen tan clarament el que s’ha viscut en el ciclisme en els darrers anys; una muntanya russa plena de pujades i baixades, d’espectacle i escàndols, que en el cas de Marco Pantani, el Pirata, té un dels seus màxims i, malauradament, més dramàtics exemples.

Nascut en el si d’una família humil de la costa adriàtica, la biografia del millor escalador de tots els temps sembla treta d’un conte infantil sobre un príncep del poble. Nascut a Cesenatico el 13 de gener de 1970, es va donar a conèixer als aficionats al ciclisme el 1994 en una etapa mítica del Giro d’Itàlia que transitava pel Mortirolo i que tenia a Miguel Indurain como ‘capitano’. A partir d’aquí s’inicià una cursa ascendent que el duria a aconseguir el Giro i el Tour de 1998.

Pel camí tot un reguitzell de victòries en etapes de muntanya, com no!, a les més emblemàtiques cimes: la ja esmentada d’Aprica (1994), Alpe-d’Huez (1995 i 1997), Morzine (19979, Plan di Montecampione (1998), Plateau de Beille i Les Deus Alpes (1998), Oropa i Madonna di Campiglio (1999) o Mont Ventoux i Courchevel (2000).

pantani_imatgesEl 1999 un control sanguini que va donar un “valor fora de la norma” (com es coneixien els valor anòmals en els controls d’hematòcrit) a només dos dies de finalitzar el seu segon Giro d’Itàlia triomfal va suposar la fi d’una carrera marcada pels clars i obscurs, per les victòries èpiques i les inoportunes caigudes. Llavors s’inicià el declivi d’un mite que, presa del descrèdit, la persecució i l’autodestrucció, l’abocaria a un tràgic final el 14 de febrer de 2004.
Una vida de pel·lícula que s’ha vist cristal·litzada en el projecte que va veure la llum el passat mes de maig sota el títol The accidental death of a cyclist.

Manuela Ronchi, la que va ser la seva manager, amiga i confident durant 5 anys, amb la col·laboració del periodista del Corriere della Sera Gianfranco Josti, ens apropa a l’experiència vital del que, en paraules del seu company Dani Clavero, “mai he conegut un esportista amb unes qualitats físiques tan bones com les de Marco. Estava fet per volar a les muntanyes del món, era com si hagués nascut per pujar i donar un espectacle que ningú mai ha pogut igualar”.

Aquest any es compleix el 10è aniversari de la seva mort, i si bé notícies aparegudes recentment han despertat sospites sobre la seva desaparició, originalment relacionada al suïcidi, els amants del ciclisme el recordarem per tantes i tantes pujades que vàrem gaudir amb la seva companyia, com per exemple la que tancarà aquesta notícia i que representa una de les ascensions més mítiques a l’Alpe-d’Huez, la de 1995:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari