Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


#estiudecinema – Novetats de Charles Chaplin

Avui us presentem tres noves pel·lícules de la filmografia del geni del cinema Charles Chaplin. Conegut com a Charlot, està considerat com un dels millors mims i pallassos de la història del cinema. Actuava, dirigia, escrivia els guions, componia la música i produïa les seves pròpies pel·lícules. Chaplin fou una de les personalitats més creatives de l’època del cinema mut i va influir molt en altres actors. La seva vida artística va durar més de 65 anys, des dels escenaris victorians i els music hall britànics quan era un artista jove, fins a gairebé la seva mort a l’edat de vuitanta-vuit anys.

El_chico-406034839-largeLa seva obra mestra va ser El vailet (The Kid, 1921), que Chaplin va dirigir i interpretar i en la qual el petit actor Jackie Coogan va debutar. El seu personatge, conegut com a Charlot, es va convertir en un símbol universal de la individualitat indestructible, que triomfa contra l’adversitat.

El_gran_dictadorEl gran dictador (The Great Dictator, 1940) va ser la primera pel·lícula completament sonora de Chaplin, filmada i distribuïda als Estats Units poc abans de la Segona Guerra Mundial. A la pel·lícula, Chaplin interpreta dos personatges: Adenoid Hynkel, el dictador de Tomania, explícitament inspirat en Adolf Hitler, i un barber jueu perseguit pels nazis. Després de la guerra, quan l’empresonament i extermini dels jueus eren coneguts, Chaplin va declarar que no hauria fet la pel·lícula si hagués sabut la gravetat dels fets. La pel·lícula va tenir dues nominacions a l’Oscar com a millor director i millor guió, però no va guanyar cap estatueta.

CandilejasEl 1951, va començar a rodar Llums d’escena (Limelight), basada en la seva novel·la Footlights, mai publicada. Va ser la seva última pel·lícula produïda a Hollywood. El 17 de setembre de 1952, el fiscal general dels Estats Units va donar instruccions al departament d’immigració per retenir Chaplin, la seva dona i alguns dels seus fills, quan viatjaven a bord del Queen Elizabeth per assistir a l’estrena de Llums d’escena a Europa fins que les lleis nord-americanes decidissin si havia de ser expulsat del país. El van acusar formalment de pertànyer al Partit Comunista, així com de greus delictes contra la moralitat i de formular declaracions que demostren una actitud hostil i de menyspreu cap al país gràcies a l’hospitalitat del qual s’ha enriquit. Chaplin va decidir quedar-se a Europa i fixar la seva residència a Suïssa.

Al fons documental de les biblioteques municipals de Vilanova i la Geltrú podreu trobar totes aquestes obres de Charles Claplin.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari