Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


100 anys de ‘la Gran Guerra’

1914_2014Demà 28 de juny farà 100 anys del fet que generalment la historiografia moderna ha considerat com el detonant del primer gran conflicte bèl·lic del segle XX: l’assassinat a Sarajevo de l’hereu al tron dels Habsburg, Francesc Ferran d’Aústria. Aquest esdeveniment va marcar l’inici de la Primera Guerra Mundial però, òbviament, les causes d’un conflicte d’aquestes característiques i dimensions eren molt més profundes i rellevants que aquest fet. La competència econòmica, les rivalitats colonials entre els estats europeus, el rearmament constant i molt accelerat a Europa i els conflictes a la zona dels Balcans són els motius reals que hi trobem per la que es va denominar com ‘La Gran Guerra’.

Fou la primera guerra tecnològica, on els canons i les bombes varen tenir més pes que el valor i l’honor dels homes. On les formes de guerra clàssiques de cavalleria i la carga de massa humana varen haver de lidiar contra el gas mostassa i la brutícia d’una guerra que, como totes, li va donar molt poc valor a la vida humana.

Aquest any es compleix un segle des del seu inici, una guerra que es va estendre fins el novembre de 1918 en què es va signar l’armistici de Rethondes que li posar el punt i final. Quatre imperis (el rus, l’austrohongarès, el turc i el Reich alemany) varen desaparèixer pel camí, juntament amb 9 milions de combatents, sense comptar els civils. I la llavor per un nou conflicte també va quedar plantada.

1914_1918

A les Biblioteques de VNG podeu trobar tota una sèrie de documents (llibres especialitzats, novel·les, còmics, pel·lícules,…) que us ajudaran a entendre millor les causes i els efectes d’aquesta guerra; a continuació us oferim una selecció:

Novetats especialitzades:

generals

Novel·les:

noveles

Còmics:

comics

Pelis:

dvds

Per saber-ne més: la Primera Guerra Mundial: 1914 – 1918

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari