Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Adéu a José Saramago

SaramagoL’escriptor portuguès José Saramago ha mort avui al migdia als 87 anys a Lanzarote, l’illa on vivia des dels anys 90. L’escriptor patia leucèmia. 

La trajectòria de l’escriptor ha recorregut un llarg camí des dels seus orígens més que humils al seu poble natal d’Azinhaga, Ribatejo, fins a la obtenció del premi Nobel de literatura el 1998.

Saramago va deixar l’escola molt jove per ajudar econòmicament la seva família i estudiava pel seu compte. Aquest sacrifici va marcar la seva literatura, així com la seva militància comunista.  Abans de dedicar-se per complet a l’escriptura, Saramago va treballar de periodista, entre d’altres oficis.

L’any 1980 va cridar l’atenció de la crítica amb la novel·la Levantado del suelo.  Dos anys més tard es va fer popular amb Memorial del convent, que marca l’inici del cicle dels seus millors treballs, en què s’inclouen L’any de la mort de Ricardo Reis, un homenatge a Fernando Pessoa; La balsa de Piedra o Història del setge de Lisboa. 

Saramago i PilarL’any 1991 va aparèixer una de les seves novel·les més polèmiques L’evangeli segons Jesucrist, que contenia dures crítiques a l’església catòlica i que el seu país, Portugal, es va negar a presentar al Premi Literari Europeu.  Degut a això, l’escriptor es va exiliar a Lanzarote amb la seva segona dona, la periodista i traductora Pilar del Río.

Abans de l’obtenció del Premi Nobel, Saramago va escriure una de les seves millors novel·les, Assaig sobre la ceguesa, que els membres del Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca van tenir l’oportunitat de llegir el passat mes de desembre. 

La seva darrera es titual Caín, i va ser publicada en català per Edicions 62 i en castellà per Alfaguara, el passat 2009.

Portades 

Durant aquesta setmana trobareu al taulell del primer pis de la Biblioteca una exposició de fons amb les seves obres.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari