Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


“L’hort dels cirerers” d’Anton Txèkhov

PortadaL’hort dels cirerers és una de les darreres, i més conegudes, obres d’Anton Txèkhov junt amb L’oncle Vania, Les tres germanes i La gavina. 

Es tracta d’una comèdia escrita en quatre actes, ambientada a l’època del declivi econòmic de l’aristocràcia russa, a finals del segle XIX.   L’obra ens explica la història d’una família d’origen rus que es troba en una difícil situació econòmica. No obstant això, no es preocupen per millorar o recuperar el que gairebé estan a punt de perdre (L’hort dels cirerers).  

Lopajin, el protagonista,  proposa salvar a la hisenda de la hipoteca convertint-la en un centre vacacional, el que faria desaparèixer el patrimoni i la bella casa de la família.  

A l’obra Chéjov ens que les persones no viuen grans tragèdies, ni discuteixen temes universals o tenen grans romanços, sinó que els personatges viuen situacions aparentment vulgars, cosa que amaga els problemes que els personatges en realitat tenen. 

En Lluís Pasqual va adaptar aquesta obra de Txèkhov, traduïda per Joan Oliver, l’any 2000 al Teatre Lliure. Anna Lizaran, Jordi Bosch, Fermí Reixach van ser alguns dels protagonistes.  Anton Txèkhov

Anton Pàvlovitx Txèkhov  (Rússia, 1860 – Alemanya, 1904) era el tercer de sis germans. El seu pare tenia una botiga de queviures. Ell va estudiar a un institut per nois grecs i al 1879 va començar a estudiar medicina a Moscou. Per pagar-se els estudis escrivia cròniques humorístiques per diverses publicacions.  

Al 1884 va començar a exercir la seva professió al mateix temps que emmalaltia de tuberculosi. Durant anys va compaginar els viatges amb l’escriptura i la medicina. Al 1901 va casar-se per conveniència amb l’actriu Olga Knípper, però ella vivia a Moscou i ell al camp i mantenien la seva relació per correspondència.  

Al 1904 va morir a un balneari a Alemanya. El seu cos va ser traslladat a Rússia i enterrat al cementiri Novodevitxi de Moscou. 

El Club de Lectura de Teatre de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura al setembre. Esteu convidats a participar-hi! Bon estiu!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari