Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


“Maus. Relat d’un supervivent” d’Art Spiegelman

PosterFins el dia 20 de juny podeu veure al primer pis de la Biblioteca, l’exposició itinerant produïda per Inrevés Edicions junt amb la Subdirecció General de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, sobre la novel·la gràfica d’Art Spiegelman Maus. Relat d’un supervivent

 Maus va ser publicada a Nova York entre el 1986 i el 1991 i va guanyar, entre d’altres, del premi Pulitzer (1992), essent l’única obra no periodística que l’ha guanyat. 

Maus, explica la història real del pare del autor Vladek Spiegelman, jueu polonès, durant la Segona Guerra Mundial. També ens parla de les complicades relacions entre pare i fill durant el procés d’elaboració de la historieta, ja als Estats Units, a on van arribar els pares d’Art després de la guerra.

El còmic comença amb una visita d’Art al seu pare, a qui feia temps que no veia, i al que demana que li expliqui les seves vivències durant la Segona Guerra Mundial per a fer un còmic amb la seva història. Al llarg de la novel·la es van intercalant la part històrica amb el present narratiu. Spiegelman fa servir animals antropomòrfics per representar els personatges: ratolins per els jueus , gats pels alemanys, porcs pels polonesos…

L’exposició està dividida en sis apartats que són tractats a la novel·la gràfica:Art i Vladek Spiegelman  aspectes històrics de l’Europa dels anys trenta i quaranta i de la II Guerra Mundial, aspectes sociològics pel que té a veure amb les relacions entre diversos grups socials, aspectes psicològics vinculats principalment a la relació entre pare i fill, aspectes ètics com la justícia o la solidaritat, aspectes literaris i aspectes de la novel·la gràfica com a mitjà expressiu. 

El projecte compta amb la direcció artística dels autors Pere Joan (premi del Saló Internacional del Còmic de Barcelona a la Millor Obra, 1991), i Max (premi nacional de còmic 2007, Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona, 2000 i tres premis a la millor obra el 2007, així com el premi Ignatz als EUA, 1999). 

Per complementar l’exposició, la Biblioteca ha organitzat una xerrada i una visita guiada que tindrà lloc el proper divendres 4 de juny a les 19h. La xerrada anirà a càrrec de Quim Pérez, professor de filosofia, guionista i crític de còmics. 

També podeu trobar exposats un conjunt de còmics que parlen sobre la guerra i règims autoritaris a diversos països del món. Us deixem amb un recull de fotografies de l’exposició.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari