Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Odi, amistat, festeig, amor, matrimoni’ d’Alice Munro

Cinquanta anys després del seu debut, i ja amb una considerable col·lecció de reculls, al Canadà li diuen “el nostre Txèkhov”, els grans autors americans la consideren una mestra i el públic d’arreu del món la llegeix en una vintena llarga de llengües.

Els escenaris d’aquests nous relats són, com sempre, petites ciutats canadenques, els seus personatges hi fan una vida domèstica que té tot l’aspecte d’una bassa d’oli, i amb un gest mínim, sorprenent, de conseqüències gegantines, les seves protagonistes són capaces de capgirar-ho tot.

Moltes de les històries de Munro estan ambientades al Comtat d’Huron (Canadà). Aquest fort localisme és una de les característiques més significatives de la seva ficció. Una altra d’aquestes característiques és la presència omniscient del narrador, que serveix per donar un sentit al món que crea.

Igual que a les obres de William Faulkner i de Flannery O’Connor, els seus personatges sovint s’enfronten als costums i tradicions més arrelats, però la reacció dels personatges de Munro sol ser menys intensa que la dels seus col·legues nord-americans. Els seus personatges masculins tendeixen a aparèixer com un estereotip, mentre que els femenins són molt més complexos.

Alice Munro va néixer com Alice Ann Laidlaw a Ontario, Canadà el juliol de 1931. Va iniciar-se com a escriptora quan era una adolescent, i va publicar la seva primera història, The Dimensions of a Shadow, el 1950, mentre estudiava filologia anglesa i periodisme a la Universitat de l’Oest d’Ontàrio amb una beca de dos anys.

En acabar els estudis es va casar amb el seu company James Munro i va tenir quatre fills, una de les quals va morir al cap de poques hores de néixer. Va viure a Vancoucer i Victoria, on va muntar una llibreria Munro’s Books, que encara existeix.

El 1972 es va divorciar d’en James i es va traslladar de nou a la província d’Ontario, on encara resideix, i es va casar de nou.

El primer recull de contes de Munro que va tenir èxit fou Dance of the Happy Shades (1968), que va guanyar el premi del Governador General, el premi literari més important del Canadà. A aquest primer èxit va seguir el de Lives of Girls and Women (1971) i al 9178 tornà a guanyar el premi Governador General amb Who Do You Think You Are?.

Un dels seus contes va ser adaptat al cinema per l’actriu Sarah Polley. La pel·lícula es va titular Lejos de ella i va estar nominada a l’Òscar al Millor Guió adaptat. L’actriu protagonista, Julie Christie, va guanyar el Globus d’Or i el Premi del Sindicat d’Actors per la seva actuació.

Munro va ser guardonada amb el Premi Nobel el 2013.

A la Biblioteca podreu trobar aquest i altres llibres de l’autora: Alice Munro

Podeu descarregar la fitxa aquí: Odi, amistat, festeig, amor, matrimoni – Alice Munro

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el 26 de abril a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari