Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘L’altra cara de la veritat’ de Beverley Naidoo

La mare de la Sade i en Femi, dos nens nigerians, és assassinada davant de casa seva, com a revenja pels articles periodístics que escriu el pare en un diari de llengua anglesa, l’Speak. En veure la vida dels seus fills amenaçada, el pare decideix enviar-los a Anglaterra, on hi viu l’oncle Dele. Els nens surten clandestinament del país fent-se passar pels fills de la senyora Bankole. Però un cop a Londres, aquesta desapareix i del seu oncle no hi ha ni rastre. La Sade intenta superar la por i pren la responsabilitat de localitzar l’oncle i de protegir el seu germà petit.

Tot i així, els primers dies a la gran ciutat són dies de soledat, por i gana. Les coses comencen a canviar quan es fa càrrec d’ells en Robert, un assistent social que de moment, i davant el silenci dels nens, els porta a una casa d’acollida, la de la senyora Graham. Però la Sade i en Femi estan massa atemorits per parlar. Així és que la Sade decideix mentir i donar el cognom de la mare perquè no els relacionin amb en Folarin Solaja, el pare.

Aquesta mentida, és a punt de frustrar el retrobament amb el pare. Abans d’això, però, coneixen la senyora Appiah, del comitè de refugiats, qui els ajuda a arreglar els papers a través de l’advocat Nathan i els troba una nova casa d’acollida, aquesta vegada amb el senyor i la senyora King.

Però la Sade encara haurà de viure una experiència molt dura: al nou institut, no solament hi trobarà una amiga, una altra refugiada, la Mariam, i un mestre afable, el senyor Morris, sinó una colla de nois i noies, entre ells en Kevin, el fill de la senyora Graham, que li faran la vida impossible i li faran viure la cara més amarga del nou país d’acollida.

Beverley Naidoo va néixer l’any 1943 a la República de Sud-àfrica. Va estudiar magisteri i va formar part de l’oposició al règim de l’apartheid. Va ser empresonada i, finalment, l’any 1965, es va veure forçada a exiliar-se a Anglaterra.

Fou allà on va començar a escriure sobre la crua realitat sud-africana, i el seu primer llibre per a lectors joves, el premiat Viatge a Johannesburg, va estar prohibit a Sud-àfrica fins al 1991. No va poder tornar al seu país fins a vint-i-sis anys després d’haver-ne marxat.
A més de l’obra esmentada i de L’altra cara de la veritat, Beverley Naidoo és autora de Cadena de fuego. A Anglaterra va conèixer un altre exiliat sudafricà i s’hi va casar. Van tenir 18 fills. L’any 2005 es va llicenciar en Educació a la Universitat de York.

També ha escrit diversos àlbums il·lustrats.

El Club de Lectura Infantil ens tornarem a trobar el dissabte 29 de març a les 17:30h. Us esperem!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari