Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Animatopia, los nuevos caminos del cine de animación’

Aquest llibre editat per Roberto Cueto es fruït de la retrospectiva cinematogràfica sobre el cinema d’animació actual que el Festival de Sant Sebastià va acollir a la seva edició de 2013.

La msotra va ser organitzada junt amb la Filmoteca Vasca i l’IVAC, va arreplegar les més suggestives i originals aportacions que ha brindat el cinema d’animació internacional de les dos últimes dècades. Els títols programats posen de manifest la llibertat i la capacitat que ha demostrat l’animació per a tractar, a través de diferents punts de vista, temes que podrien semblar tabú en el camp del dibuix (violència, inquietuds socials, traumes històrics, reflexions filosòfiques, records personals…). Tot això, a més, per mitjà d’una gran diversitat de tècniques: stop motion, rotoscòpia, animació de retalls, formes alternatives d’animació digital, etc.

Les primeres imatges animades de la història no van ser fotografiades, sinó dibuixades: els primers experiments de projecció, les llanternes màgiques, fantasmagories i cinetoscopis no es beneficiaven encara del registre fotoquímic i havien de confiar en el traç de la mà humana. Però una vegada que el cine es va instaurar com a tal (imatge fotogràfica en moviment a un determinat nombre de fotogrames per segon), el dibuix animat hagué de lluitar per fer-se un lloc en la naixent indústria de les imatges projectades, inclús quan havia sigut el més venerable pioner seu.

És possible un cine d’animació adult que tingui una certa projecció en les mateixes condicions que el cine “normal”, el d’imatge fotogràfica?

No ens referim a aquelles produccions estratègicament dissenyades pels estudis de Hollywood per a arribar igual a un públic adult i infantil, conegut com cine familiar, sinó d’un cine d’animació capaç de treballar els mateixos temes i problemes que són habituals en les produccions d’imatge real que es fan diàriament en tot el món: la política, les qüestions socials, el sexe i les relacions sentimentals, el reflex de les xicotetes realitats quotidianes…

Algunes pel·lícules a destacar a la mostra van ser Arrugas, basada en el còmic de Paco Roca, sobre un malalt d’alzheimer; Chico&Rita, la història d’uns músics cubans als anys ’50 o Vals con Bashir, que parla de la massacre de refugiats Libanesos a Sabra o Chatila l’any 1982.

El llibre compta amb articles de crítics de renom com Fernando de Felipe, Jordi Sánchez-Navarro, Rubén Lardín o Jordi Costa entre d’altres.

A l’Espai de Cinema podreu trobar una exposició de fons amb aquestes i altres pel·lícules d’animació per adults.

Al catàleg de les Biblioteques de Vilanova trobareu alguns documents que us poden interessar sobre la matèria: Cinema d’animació, Pel·lícules d’animació

Us deixem amb el vídeo de presentació de la mostra.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari