Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘La conjura de los necios’ de John Kennedy Toole

Aquesta és la primera novel·la del malaguanyat escriptor John Kennedy Toole, que mai va veure publicada la seva obra en vida, que va ser breu, doncs es va suïcidar als 31 anys.

El títol és una referència a una cita d’un dels clàssics de la sàtira, Jonathan Swift: “Quan un veritable geni apareix en el món, el reconeixereu per aquest signe: tots els necis es conjuren contra ell”.

Escrita l’any 1962, mentre feia el servei militar a Puerto Rico, narra les peripècies d’Ignatius J. Reilly, un personatge excèntric a la recerca de treball per pagar un deute, a la vegada que s’embarca en una sèrie d’estrambòtiques aventures amb l’objectiu de rivalitzar amb la seva amiga Myrna Minkoff en el terreny de l’agitació social.

El personatge central és un ésser inadaptat i anacrònic que somia que la forma de vida medieval i la seva moral tornaran a regnar en el món. Així, escriu gran quantitat de quaderns en els quals reflecteix la seva visió del món i els escampa per la seva habitació amb l’esperança d’ordenar-los algun dia per a crear la seva obra mestra.

Mentrestant, la deessa Fortuna, contra la seva voluntat el catapulta al món capitalista, obligant-lo a sotmetre’s a la nova forma d’esclavatge que per a ell és el treball. Ell s’hi resigna i surt a buscar feina.

La seva activitat laboral i vital és el fil que uneix i dóna sentit a tota l’obra i que ens permet conèixer altres personatges.

Lluny de les divertides anècdotes que Ignatius va generant al seu voltant, la novel·la transcendeix això per a convertir-se, en el seu rerefons, en un despietat retrat del gènere humà. Un retrat ple de pietat i comprensió, i al mateix temps d’amargor i resignació.

L’estructura és lineal. Està dividida en capítols, que a la vegada es divideixen en subcapítols.

L’obra està narrada en la seva major part en tercera persona. Està escrita amb un estil irònic. Alterna diferents escenes de diferents personatges que formen un tot comú, les accions d’uns afecten d’una manera o altra les vides dels altres.

Alguns fragments estan escrits en primera persona per Ignatius, i compleixen la funció de completar el text i la compressió tant de la història com la dels personatges.

John Kennedy Toole (1937-1969), va ser un escriptor nord-americà conegut per la seva novel·la, La conxorxa dels ximples, amb la que va guanyar el premi Pulitzer de manera pòstuma l’any 1981.

Toole va viure la seva infantesa a Nova Orleans, fill únic d’un mecànic i d’una mestra de música que el sobreprotegia. L’escriptor era un magnífic estudiant i es va llicenciar a la Universitat de Tulane per després seguir un màster en llengua anglesa a la Universitat de Columbia. Després va treballar com a professor ajudant a la Universitat de Louisiana i al Colegi Hunter de Nova York.

L’any 1961 va ser reclutat per l’exèrcit dels Estats Units i va passar dos anys a Puerto Rico ensenyant castellà als reclutes hispans.

Quan va acabar el seu temps a l’exèrcit va tornar a viure amb la seva mare a Nova Orleans, on era mestre al Dominican College.

En aquesta època, Toole va enviar el manuscrit de la novel·la a una editorial que va rebutjar l’obra. Arran d’aquest episodi es va deprimir i començà a beure en excés i a prendre massa medicaments per evitar les migranyes.

A principis de gener de 1969, després d’una discussió amb la seva mare, Toole va fugir de la seva ciutat natal i va emprendre un viatge a l’Oest dels Estats Units fins al Mississipí, on va ser trobat mort al seu cotxe a finals de març del mateix any.

Després de la seva mort, la seva mare aconseguí que la novel·la fos publicada l’any 1981. El Premi Pulitzer aconseguí fer-la popular i arribà a vendre més d’un milió i mig d’exemplars en 18 idiomes. La seva segona novel·la La Biblia de Neó, escrita quan tenia setze anys, va ser publicada l’any 1989 i adaptada al cinema al 1995.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: ‘La conjura de los necios’ – John Kennedy Toole

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 22 de febrer a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari