Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Intemperie’ de Jesús Carrasco

Un nen que ha fugit de casa escolta, acotat en el fons del seu amagatall, els crits dels homes que l’estan buscant. Quan marxen, només queda davant seu una plana infinita i àrida que haurà de travessar si vol allunyar-se definitivament d’allò que li ha fet fugir.

Una nit, els seus passos es creuen amb els d’un vell pastor de cabres i, a partir d’aquest moment, ja res serà igual per a cap dels dos.

Intemperie narra la fugida d’un nen a través d’un país castigat per la sequera i governat per la violència. Un món tancat, sense noms ni dates, en el qual la moral ha escapat pel mateix embornal pel qual s’ha anat l’aigua.

En aquest escenari, el nen, encara no del tot malmès, tindrà l’oportunitat d’iniciar-se en els dolorosos rudiments del judici o, per contra, d’exercir per sempre la violència que ha mamat. A través d’arquetips com el nen, el pastor o l’agutzil, Jesús Carrasco construeix un relat dur, esquitxat de moments de gran lirisme.

Una novel·la tallada paraula a paraula, on la presència d’una naturalesa inclement embasta tota la història fins a confondre’s amb la trama i en la qual la dignitat de l’ésser humà brolla entre les esquerdes seques de la terra amb una força inusitada.

La novel·la és una obra lineal. No hi ha una sola regressió, totes les respostes esperen al davant, malgrat que el lector intueixi que el passat és la clau.
També és llibre rodó, comença i acaba com ha de fer-ho un clàssic amb tots els caps tancats i amb un horitzó obert.

El llibre ha estat guardonat com llibre de l’any 2013 pel Gremi de Llibreters de Madrid.

Jesús Carrasco va néixer a Badajoz l’any 1972 però resideix a Sevilla des del 2005. Des de 1996 treballa com a redactor publicitari, activitat que compagina amb l’escriptura. Intemperie l’ ha consagrat com un dels debuts més enlluernadors del panorama literari internacional.

La novel·la, que ha tingut un entusiasta acolliment en les millors editorials estrangeres abans fins i tot de la seva publicació a Espanya, s’editarà a tretze països.

Els crítics comparen el seu treball literari amb Delibes, Hernan Rivera Letelier o José Donoso. Carrasco es reconeix lector, i deutor, de la literatura nord-americana: Carver, Richard Ford, John Updike, John Cheever o Cormac McCarthy.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: ‘Intemperie’ de Jesús Carrasco

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 25 de gener a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

Us deixem amb l’especial que va dedicar a aquest escriptor el programa literari Página 2 de RTVE. Aquest capítol es va enregistrar al Parc Natural del Garraf.

Ver vídeoPágina 2 - Jesús Carrasco

1 Comentari fins ara

  1. agustin bravo nin Dilluns 24 de Febrer de 2014 - 17:33 h

    El llibre té una redacció, com es diu que enganxa. L’obra és un relat interessant però amb una realitat triste, en nen al final trobar la tranquilitat que li dona el pastor. Quina desgràcia tindre una familia com la del nen. Recomano la lectura del llibre i pel següent, la conjura de los necios.

Deixa un comentari