Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


“Casa de nines” de Henrik Ibsen

PortadaAquest mes, el Club de Lectura de Teatre llegirem Casa de nines de Henrik Ibsen. 

Hernik Ibsen (1828-1906), fill d’una família de comerciants, va començar a estudiar medicina però mai acabà els estudis, ja esta interessat en la literatura. L’any 1951 va estrenar la seva primera obra La tomba del guerrer. 

Al 1852 aconsegueix el treball d’ajudant d’adreça en el recentment establert Det norske Theater de Bergen, amb el compromís d’estrenar una de les seves obres a l’any. Estrena quatre obres: La nit de Sant Joan (1853), una nova versió de La tomba del guerrer (1854), La senyora Inger d’Ostraad (1855) i La festa en Solhaug (1856).  

L’any 1864 inicià un exili voluntari que va durar 27 anys. És ja un dramaturg amb reconeixement internacional i les seves obres es representen a tota Europa. Va viure a Itàlia i Alemanya i tornà a Noruega el 1891. 

Considerat el més important dramaturg noruec i un dels autors que més ha influït en la dramatúrgia moderna, pare del drama realista modern.. En la seva època, les seves obres van ser considerades escandaloses per una societat dominada pels valors victorians, obres que qüestionaven el model de família i de societat dominants. Les seves obres no han perdut vigència i és un dels autors no contemporanis més representat en l’actualitat.

IbsenCasa de nines (1879) ens explica la història de la Nora, una dona, que decideix abandonar el domicili familiar perquè el seu marit no és la persona que ella pensava. De fet, però, Nora deixa la família i la casa perquè no sap qui és. No fuig, no es revolta, tan sols vol “ser”, educar-se ella mateixa. I per això està disposada a sacrificar-ho tot, incloent-hi els fills. L’elecció de Nora, feminisme a banda, és, abans que tot, un acte d’afirmació individual.  

Casa de nines es va poder veure a la Sala Petita al TNC l’any 2004 sota la direcció de Rafel Duran.  

Als anys ’70 es van fer dues adaptacions cinematogràfiques: Casa de nines, realitzada pel nord-americà Joseph Losey i protagonitzada per la Jane Fonda, i Nora Helmer, del director alemany Rainer W. Fassbinder. 

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç:  Casa de nines de Henrik Ibsen

El Club de Lectura de Teatre de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 22 de maig a les 12h. Esteu convidats a participar-hi!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari