Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Hark! A Vagrant’ de Kate Beaton

Hark! A Vagrant és una recopilació de les tires còmiques de la canadenca Kate Beaton, on la història, en lloc d’ajudar-nos a conèixer el present (i el futur), ens serveix d’excusa per riure una bona estona.

A Hark! A Vagrant hi ha de tot: des d’autors lúgubres com Poe i Goethe lliurant-se dels seus fans, fins a personatges tràgics com Macbeth o Raskolnikov portats a l’absurd, passant per reinterpretacions de portades de novel·les que donen lloc a situacions tan hilarants que deixen a l’altura del betum qualsevol gir argumental que es pogués trobar en les obres originals.

Ja no hi ha excuses per perdre’s un dels webcomics més divertits i irreverents dels últims temps. La tira va rebre el premi Harvey a la millor tira còmica online del 2012.

A l’obra de Kate Beaton es combinen el seu evident amor per la història i la literatura, el seu gran humor i un toc d’aquesta exòtica bondat canadenca. És l’obra d’una persona que gaudeix tant llegint sobre certs personatges, que després no pot evitar fantasiar amb ells, portar-los al present i imaginar-los en situacions absurdes. Així trobem als Tudor fent un reality show, A Beethoven emprenyant el seu nebot, una trobada entre Jules Verne i H.G.Wells o paròdies de Sherlock Holmes, Robinson Crusoe o de les tragèdies de Shakespeare.

L’obra de Beaton potser no és per a tots els públics, perquè per entendre i gaudir aquests acudits potser cal tenir un bagatge cultural ampli i conèixer als personatges o fets històrics als quals fa referència. Però això no li treu gràcia perquè tothom pugui divertir-se amb les seves històries.

Kate Beaton (1983) es va llicenciar en Història i en Antropologia i va treballar molt de temps al museu marítim de Victòria, a la Columbia Britànica. Va començar a dibuixar tires còmiques per al diari de la universitat i l’any 2007 va començar a penjar al seu web les tires còmiques inspirades en fets històrics. La prestigiosa editorial Dranw & Quarterly es va fixar en la seva obra i va publicar la recopilació de tires que ara tenim també traduïda al castellà.

Beaton no és l’única dona que es dedica a fer tires còmiques. Maitena és potser la gran precursora d’aquest estil en el còmic hispanoamericà, però actualment trobem altres exemples com Laura Pacheco, que dibuixa pel suplement SModa de El País, la tira ‘Problemas de el primer mundo’ o Agustina Guerrero amb el seu web ‘Diario de una volátil’.

Podeu trobar Hark! A Vagrant com a novetat a la Comicteca de la Biblioteca.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari