Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Fanzines locals’: una mirada propera a un fenomen underground

La biblioteca Armand Cardona Torrandell acull aquest divendres 22 de novembre a les 18:30h la xerrada Fanzines locals, , a càrrec de Laia Calvet, creadora del fanzine Malalletra, Chema Peral, creador i col·laborador de diversos fanzines, i Pere Agramunt, de l’associació cultural La Medussa i un dels autors de la desapareguda revista Encanal.

MalalletraLaia Calvet (Vilanova i la Geltrú, 1976) és dissenyadora gràfica i ha publicat poemaris i diversos llibres. Ha participat en diverses exposicions de poesia visual, disseny i llibres d’artista, a més d’impartir xerrades i diversos workshops sobre fanzines i també se la coneix per la seva feina amb els cartells del Faraday. És l’ànima del fanzín Malalletra, iniciat el 2003, un exemple poesia visual en què fins i tot es dedica a cosir les portades per dóna’ls-hi volum: el darrer número és el 23 publicat el 2012 i dedicat a España.

Zaska!Chema Peral (Vilanova i la Geltrú, 1985), dibuixant i il·lustrador, es iniciar amb 15 anys en el món dels fanzines amb la publicació de SHI (Super Hoja Informativa), que distribuïa entre els amics de classe, al que va seguir El Lokal. A partir del 2008 passar a col·laborar amb dos fanzines, Colibrí i El Rojo Putón, que manté fins l’actualitat.
El mateix 2008 juntament amb l’il·lustrador Oscar Cabezas va crear Omelet Dufromash, amb imatges dels alumnes d’il·lustració de l’Escola Massana, i el 2010 varen fer una màster class sobre fanzines a l’EMAiD.
Entre els seus darrers treballs es troben la il·lustració del fanzine Zaska!, creat el 2012, i la publicació del còmic Esperando a Jean Michel, l’abril de 2013.

EncanalPere Agramunt (Vilanova i la Geltrú, 1977) músic i programador musical, és un dels personatges que s’ha anat fent un nom dins l’escena catalana musical en aquests darrers anys. Al capdavant del seu grup La Brigada, amb el qual varen presentar ara tot just fa un any el seu darrer treball Incerta glòria, i també amb altres projectes paral·lels com la seva implicació dins el festival Faraday o la seva participació en la publicació Encanal. Encanal va aparèixer amb el canvi de segle, 1999, amb la voluntat d’esdevenir una revista que aplegués tot tipus de tendències culturals.

Exposició fanzinesAquesta xerrada representa un complement a l’exposició Fanzines: art fotocopiat: dels anys 80 fins ara, produïda per Miqui Puig i la biblioteca Josep Badia i Moret de l’Ametlla del Vallès i que es pot visitar fins el 30 de novembre a la Biblioteca, fa un recorregut gràfic sobre la història dels fanzines a Barcelona, des dels seus inicis “memorabílics” amb flyers i enganxines, passant per butlletins informatius que es repartien a reunions mod i festes nocturnes, fins els més elaborats, amb cobertes de colors i pretensions estilístiques (alguns són verdaderes joies gràfiques). També es pot veure com funcionaven les comunicacions en èpoques pre-mòbil, amb cartes manuscrites, peticions de més números i demés, i com el món fanziner ha anat derivant cap a l’objecte artístic: el fanzine com obra única, amb coses enganxades a les seves pàgines, retalls, collages, aquarel·les i dissenys marcians.

Us deixem amb el documental Grapas, de Fran Camarena i Mon Magán, que analitza el fenomen fanziner i ens mostra les relacions que s’estableixen amb altres fenòmens d’expressió com Internet,  DIY (Do it yourself) o handmade.

Grapas, un documental sobre fanzines from Mon Magán on Vimeo.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari