Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Escorxador-5’ de Kurt Vonnegut

Escorxador-5 és, sens dubte, l’obra mestra de Kurt Vonnegut i és considerada, avui en dia, com una de les novel·les més importants de la literatura nord-americana del segle XX.

Fou publicada per primer cop el 1969 i el seu impacte va ser fortíssim entre la joventut de l’època, que la convertí immediatament en novel·la de culte. A això ajudà el fet que la classe política nord-americana la titllà de gens recomanable i d’antipatriòtica per narrar el bombardeig de la ciutat alemanya de Dresden efectuat per les tropes aliades durant la Segona Guerra Mundial, on es calcula que moriren més de 150.000 civils (molts d’ells refugiats i ferits de guerra) i el qual, fins aleshores, sempre s’havia tractat d’encobrir pel govern dels Estats Units per tal d’evitar la mala premsa.

Escrita amb un estil senzill, directe i absolutament personal, Escorxador-5 conta la vida d’un soldat americà anomenat Billy Pilgrim que posseeix l’habilitat de viatjar a través del temps, de manera que, sense cap ordre aparent, va saltant d’un episodi a un altre de la seva vida passada i futura. De l’atrocitat de la guerra a escenes quotidianes amb la seva esposa o amb la seva filla; de la seva feina d’optometrista al seu rapte pels extraterrestres del planeta Tralfamadore. La guerra és, senzillament, una part més de la vida de Billy.

Escorxador-5 està parcialment basada en una experiència que l’escriptor va viure en primera persona. Vonnegut va ser testimoni del bombardeig de Dresden del 1945, a Alemanya, que destruí bona part de la ciutat. Vonnegut fou un dels set americans que van sobreviure, en un magatzem de carn subterrani anomenat precisament, Escorxador 5. Durant el captiveri, els nazis li van ordernar que recollís els cadàvers que havien quedat escampats per tota la ciutat, per tal d’enterrar-los, però hi havia tants que finalment els van haver de cremar.

La novel·la va ser adaptada al cinema l’any 1972 per George Roy Hill i va obtenir el Gran Premi del Jurat del Festival de Cannes d’aquell mateix any.

Kurt Vonnegut(1922-2007) és un dels narradors més originals de la literatura nord-americana contemporània, conegut per la seva peculiar combinació de sàtira, comèdia negra i ciència-ficció. Autor popular i de culte a la vegada, Vonnegut ha sabut passar el món que li va tocar viure per un filtre excèntric i divertit.

L’experiència del jove Kurt Vonnegut, soldat d’infanteria i presoner de guerra durant la Segona Guerra Mundial, va tenir una influència profunda en tota la seva obra posterior. Vonnegut és capaç de convertir l’experiència bèl•lica en un seguit de vinyetes divertides i sarcàstiques sense banalitzar el dolor de la guerra.

Es va casar en dues ocasions i va viure durant gran part de la seva vida a Nova York.

Podeu trobar més obres d’aquest autor a les Biblioteques de Vilanova: Kurt Vonnegut

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: ‘Escorxador – 5’ de Kurt Vonnegut

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el 30 de novembre a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

1 Comentari fins ara

  1. agustin bravo nin Dijous 2 de Gener de 2014 - 16:41 h

    Llibre amb una lectura correcte, i que no deixa indiferent, sobretot pels canvis d’escena constants. Però com deia el llibre, “que hi farem”. Ànim i pel següent llibre.

Deixa un comentari