Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Llegir el Teatre: ‘Terra de ningú’ de Harold Pinter

El passat dijous 18 d’octubre va tenir lloc la primera trobada del nou club de lectura, Llegir el Teatre.

El coordinador, Josep Mª Teixell va explicar als membres del grup quin seria el funcionament i es va repartir el primer títol que es llegiria: Terra de ningú de Harold Pinter, obra que es representarà al TNC des del 17 d’octubre fins al 24 de novembre. L’obra està protagonitzada per en Lluís Homar, Josep Maria Pou, Ramon Pujol i David Selvas.

Harold Pinter va morir l’any 2008 i per petició expressa seva, el seu funeral va començar amb la lectura d’aquest fragment de l’obra, considerada la seva obra mestra:

“Podria fins i tot ensenyar-li el meu àlbum de fotografies. Podria ser fins i tot que hi veiés una cara que li recordés la seva pròpia, allò que abans havia estat. Podria ser que hi veiés cares d’altres, en l’ombra, o galtes d’altres, girant-se, o mandíbules, o clatells. O ulls, foscos sota barrets, que podrien recordar-li altres persones que havia conegut, que pensava que eren mortes de feia molt de temps. Però de les quals encara rebrà una mirada de reüll, si se sap enfrontar al fantasma bo. Accepti l’amor del fantasma bo. Ells posseeixen tota aquella emoció… atrapada. Tregui’s el barret davant seu. No tingui cap dubte que això no els alliberarà, però qui sap… quin alleujament… pot ser que els doni… qui sap com poden reanimar-se… en les seves cadenes, en els seus gerros de vidre. ¿Li sembla cruel… apressar-los quan estan subjectats, empresonats? No… no. Profundament, profundament, ells desitgen respondre al seu tacte, a la seva mirada, i quan vostè somriu, la seva joia… és il·limitada. I per això li dic: tractem els morts amb la mateixa tendresa amb què voldríem ser tractats, ara mateix, en el que descriuríem com la nostra vida.”

Dos antics amics, que han oblidat tots els vincles que els unien abans de la Segona Guerra Mundial, es retroben en una nit carregada d’alcohol, la qual tornarà a despertar les ferides d’un passat que necessita ser ordenat per no quedar condemnat eternament a una esterilitat insalvable. En aquest personal descens als inferns contemporanis, Pinter ens ofereix una de les reflexions més lúcides que el teatre ha donat recentment sobre la funció necessària de la poesia en un món devastat que ja no es pot permetre creure en relats simplificadors.

Harold Pinter va nèixer a Londres l’any 1930, en una família d’ascendència jueva i durant la seva adolescència va viure els atacs nazis a la ciutat durant la Segona Guerra Mundial, fet que marcarà la seva vida i la seva obra per sempre.

De jove va escriure i publicar molta poesia i s’introduí al món del teatre com a actor. Va estudiar un any a la prestigiosa Royal Academy of Dramatic Art (RADA) i també a la Central School of Speech and Drama. Durant la dècada dels ’50 va fer d’actor en companyies regionals i va recòrrer tota Anglaterra.

L’any 1957 va escriure la seva primera obra The Room, representada a la Universitat de Bristol. Des d’aleshores, Pinter es va dedicar a l’escriptura i és autor de vint-i-nou obres teatrals, quinze esquetxos dramàtics i més de vint guions per a televisió i cinema.

Pinter va rebre un Premi Tony l’any 1967 per l’obra Qui torna a casa i va ser candidat a l’Òscar pels guions de Traïció (1984) i La dona del tinent francès (1982).

Durant 25 anys va estar casat amb Vivien Merchant, actriu de repartiment amb qui tingué un fill, Daniel. El matrimoni va ser turbulent i al poc de divorciar-se, la Vivien va morir d’alcoholisme agut. Pinter es tornà a casar amb Antonia Fraser.

Pinter va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l’any 2005.

Us recordem les properes activitats del club Llegir el Teatre:

Dijous 7 de novembre a les 17.45 h. Parlarem una mica de Terra de ningú i també d’Expedient K, obra inspirada en el llibre Carta al pare de Franz Kafka. Podeu passar a recollir el llibre per la Biblioteca a partir del dia 29 d’octubre a la tarda. Expedient K es podrà veure al Teatre Principal el dia 22 de novembre.

• Dijous 21 de novembre a les 18.30h. Parlarem d‘Smiley, obra que es podrà veure al Teatre Principal el 23 de novembre.

Dijous 19 de desembre a les 18.30h. Comentarem  Terra de ningú de Harold Pinter.

Podeu trobar més obres de Harold Pinter a les Biblioteques de Vilanova: Harold Pinter

Us deixem amb el tràiler de l’obra.

2 Comentaris fins ara

  1. Esther Dissabte 16 de Novembre de 2013 - 12:24 h

    Eiiiiiiiiiiiiiiii, cluberos, acabo de legir-me el PDF de Smiley, és molt divertida aquesta obra i es llegeix en un no-res. M’ha agradat en especial les aclaracions al públic(aquest teatre dins del teatre és fantàstic!)
    Em farà molt goig anar-la a veure, què bé!!!!!!!!!!!!!

  2. Esther Dissabte 16 de Novembre de 2013 - 11:04 h

    Doncs agraïr l’oportunitat que ens doneu en aquest club per apropar-nos , els amants de teatre, a endinsar-nos en la lectura d’aquest gènere. Aquest club es presenta super interessant, estic super contenta. També vull agraïr tota la documentació que s’ha cercat a propòsit de la propera obra que es comentarà.
    Fins aviat!

Deixa un comentari