Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Temps de bolets

baner_bolets

Parafrasejant la màxima del bisbe Torras i Bages podríem dir que Catalunya serà terra de boletaires o no serà.

A partir de mitjans d’agost, però sobretot amb l’arribada de la tardor són molts els catalans que s’endinsen pels boscos a la recerca de tota mena de bolets comestibles. Fredolics, moixernons, múrgules, ceps, pinatells, llenegues, mollerics, rossinyols, camagrocs, trompetes de la mort, carlets i per descomptat els rovellons, són objectes preuats que van omplint cabassos, cistells o fins i tot bosses de plàstic per posteriorment anar a parar a casa, on seran cuinats i assaborits amb gran delit per un públic cada vegada més entès en la matèria.

boletsAmb tot, la massificació dels boscos catalans per boletaires ha generat una sèrie de conflictes de difícil solució: brutícia i sobreexplotació dels boscos, gent que es perd per la muntanya i se’ls ha de rescatar, propietaris que veuen com les seves terres s’omplen de gent que després fa negoci amb el que recull i en contrapartida decideix fer pagar una taxa per agafar bolets en les seves terres…

Que els bolets tenen tirada a Catalunya es pot veure en la bona audiència del veterà programa de TV3 Caçadors de Bolets, l’existència d’un Concurs de Boletaires de Berga que enguany ha celebrat la 57a edició o la gran quantitat de mercats i fires relacionades amb els bolets que es fan per tot Catalunya durant la temporada boletaire.

El bolet és l’aparell esporífer, on es produeixen les esperes necessàries per a la reproducció, de diversos tipus de fongs superiors. La tipologia més familiar consta d’un casquet esfèric que s’anomena barret o capell, sostingut per una cama o peu; sent la part visible d’aquests organismes. Els bolets es troben a mig camí entre el món vegetal i l’animal, perquè a diferència dels vegetals no necessiten clorofil·la per desenvolupar-se, a més que contenen quitina, una substància que es troba a la closca dels insectes i glicogen, un element característic del regne animal.

Són moltes les espècies de bolets comestibles i que s’utilitzen tradicionalment a la cuina catalana. A la brasa, guisats o estofats, acompanyant carn o peix, en truites, amanides, pasta… són innombrables les possibilitats culinàries que ofereixen els diferents bolets. Ara, moltes altres espècies són al·lucinògenes o verinoses i poden produir greus lesions, fins i tot la mort. És per això que cal conèixer molt bé les diferents espècies i davant qualsevol mínim dubte optar per no agafar el bolet en qüestió.

Bolets: la saó de boscos i pratsDes de la biblioteca Armand Cardona Torrandell volem destacar una de les darreres novetats que hem incorporat al nostre fons; el llibre Bolets: la saó de boscos i prats, de Mariona Quadrada i Josep Borrell, que ens apropa l’elaboració de tot tipus de plats amb bolets: un ventall de gustos i aromes de boscos tardorencs i prats de primavera on es troben des de pastes, arrossos, amanides, coques, pastissos salats, fins a ous, carns i fins i tot peixos.
En el següent enllaç podeu consultar tot un seguit de llibres i DVD’s relacionats amb els bolets per tal de saber més coses sobre ells:

–    Bolets a les Biblioteques VNG

Us deixem amb aquest “curiós” clip amb aquelles indicacions que tot bon boletaire ha de tenir presents:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari