Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Ha tornat’ de Timur Vermes: una de les lectures més sorprenents de la temporada

És 30 d’agost de 2011 i el Führer, Adolf Hitler, que encara vesteix el seu uniforme, es desperta en un descampat de Berlín. Desorientat, no sap on és, ni tampoc com a arribat a aquest lloc. Quan aconsegueix aixecar-se crida “on és Bormann!” i, davant de la manca de resposta, es posa en marxa per la capital del Reich fins a arribar a un quiosc on el propietari li diu “et sembles a Hitler”.

Ha tornatAixí comença aquesta esbojarrada història concebuda per la ment de l’escriptor alemany Timur Vermes i que en els darrers mesos ha assolit un èxit inesperat en les llistes de vendes alemanyes en particular i a tota Europa en general.
Amb una portada singular i un preu de venda universal gens anecdòtic, 19’33€ (any de l’ascens de Hitler al poder a Alemanya), s’ha convertit en un fenomen editorial no només per la història que recrea si no, sobretot, pel debat i la controvèrsia que ha despertat entre la societat, especialment l’alemanya, sobre la seva conveniència. No tothom està d’acord amb que aquest sigui un tema amb el que es pugui fer broma, però l’acceptació que aquesta sàtira literària ha tingut per gran part del públic demostra l’evolució d’una majoria de la societat.

Ha tornat ens presenta a un Hitler que, lògicament i tenint en compte la cultura de masses i la realitat dels mitjans de comunicació en l’actualitat, esdevé un personatge mediàtic, una estrella. Amb la seva retòrica i la seva personalitat acaba sent el protagonista estel·lar d’una societat on l’èxit es mesura per l’audiència i per la difusió que se’n fa mitjançant les xarxes socials.
Aquesta absorbent lectura, tan malintencionada com pèrfida, fa que a mesura que avança la història el lector s’adoni cada cop més sovint que no se’n riu de Hitler, sinó que riu amb Hitler. ¿És possible riure amb Hitler? ¿És moralment acceptable? Aquestes i altres qüestions són les que hauran que anar responent els curiosos que s’apropin a aquesta provocadora novel·la.

Timur VermesTimur Vermes, nascut el 1967 a Nuremberg i fill de mare alemanya i pare hongarès, va estudiar història i ciències polítiques a la Universitat d’Erlangen. A continuació es va dedicar al periodisme, treballant per als diaris Abendzeitung i Kölner Express fins al 2001. També ha publicat en diverses revistes, la darrera de les quals va ser Shape, especialitzada en moda i fitness. A partir del 2009 va publicar quatre llibres com a ghost writer i en l’actualitat està redactant dos més.

Un altre dels focs polèmics que a aixecat aquesta obra és el debat sobre la possibilitat que una figura com Hitler, amb tot el que representà, tornés a tenir èxit en una societat com l’actual; predeterminada per un escenari de crisi en el qual els moviments més radicals i de caire feixista cada vegada estan tenint més acceptació, com s’ha pogut veure en eleccions recents de països europeus com Noruega o la pròpia França amb el partit de Marie Lepen. Per l’autor aquesta possibilitat “és molt possible. Ara pensem que estem segurs i molt preparats perquè ja sabem el que va passar amb el nazisme. En aquest punt estem capacitats per resistir-ho, però un altre tipus Hitler que no es presenti com a tal, potser ja no hi estem tan preparats. Som molt poc conscients del que tenim al davant i la política s’ha convertit en una rutina. Falta una conscienciació del que tenim al davant dels nassos”, tal i com sosté en l’entrevista apareguda a la revista l’Illa dels llibres.

Per finalitzar us deixem amb l’enllaç al primer capítol d’aquesta novel·la que de ben segur us enganxarà: Ha tornat – 1r capítol

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari