Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Guia de lectura: Salvador Espriu (1913 – 2013)

Salvador Espriu (Santa Coloma de Farners, 10 de juliol de 1913 – Barcelona, 22 de febrer de 1985) és considerat un dels escriptors catalans més significatius del S.XX. Guardonat amb diversos premis i traduït en diversos idiomes,va tenir una alta implicació amb la llengua i la cultura, amb l’objectiu de “salvar-nos els mots”. Espriu és també el creador de Sinera – anagrama d’Arenys – un dels mites de referència de la literatura catalana.

En aquesta guia s’ofereix una selecció dels recursos disponibles a les biblioteques municipals Armand Cardona Torrandell i Joan Oliva i Milà i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

Si es fa un repàs biogràfic a la seva carrera literària es conegut que va sentir molt aviat la vocació literària i el 1929, amb 16 anys, va escriure el seu primer llibre: Israel. Espriu, que estudià Dret i Història Antiga a la Universitat de Barcelona, viu l’època de la preguerra civil espanyola, de gran vitalitat cultural sobretot a Barcelona, i es relaciona amb intel·lectuals com Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Ferran Soldevila i Carles Riba. Del 1934 és Aspectes i del 1935, Ariadna al laberint grotesc, amb una prosa que consolida el seu do de narrador situada entre la sàtira esperpèntica i el lirisme.

Després de la guerra, i amb les llibertats catalanes abolides, viu el que es coneixerà com a ‘exili interior’. En questa època combina la seva feina d’advocat amb la d’escriptor i sorgeixen obres de teatre com Primera història d’Esther (editada el 1948 i estrenada el 1957) o els llibres de poemes Les cançons d’Ariadna (1949), Les Hores i Mr. Death (1952), El caminant i el mur (1954), i Final del laberint (1955). Ja a la dècada dels seixanta i dels setanta, l’obra d’Espriu, i ell mateix, es converteixen en símbol de la literatura catalana (La pell de brau, 1960).

Les musicacions que fa el cantautor Raimon d’alguns dels seus poemes contribueixen de manera notable a la popularització, amb treballs com Poesia cantada, i més recentment han aparegut altres enregistraments com Espriu: amb música ho escoltaries potser millor o Celebració de la Roda del temps.

També han col·laborat en aquesta popularització les diverses representacions que s’han fet de les seves obres teatrals com Ronda de mort a Sinera (1966), muntatge fet per Ricard Salvat sobre textos del poeta i que comptà amb la col·laboració de l’Armand Cardona Torrandell per les diferents escenografies que realitzà (1965, 1970 i 1975).

Va ser una intensa relació la que Cardona va establir amb l’obra d’Espriu, submergint-se en el món literari espriuà i pintant nombrosos quadres de temàtica sinerenca, entre els quals destaquen la’ Batalla de dos cecs captaires’, ‘El Carro d’en Quel·la’ o els dos magnífics quadres sobre el personatge de l’Esperanceta Trinquis, l’indigent embriaga, que es pot veure a la biblioteca Cardona Torrandell. Per la seva part, Espriu homenatjà Cardona en el seu poema “Món de Cardona Torrandell”, que forma part del seu últim poemari Per a la bona gent (1984).

Per finalitzar aquesta notícia ens agradaria fer un petit recordatori de les activitats organitzades per les Biblioteques Municipals en relació a l’Any Espriu i que avui comencen amb la dramatització-xerrada Espriu & Cardona:

• Espriu & Cardona, a la biblioteca Armand Cardona aquest  divendres, 20 de setembre, a les 18:30h. En primer lloc es farà una lectura dramatitzada de l’entremès ‘Conversió i mort d’en Quim Federal’, a càrrec de la companyia l’Escotilló Teatre.

A continuació hi haurà una xerrada a càrrec de Josep Anton Codina, professor de l’Institut del Teatre i membre de l’EADAG, i de Quim Roy, autor teatral i escenògraf.

• També a la biblioteca Armand Cardona Torrandell es pot visitar l’exposició Homenatge a Salvador Espriu, organitzada pel Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, que es podrà visitar a la pròpia Biblioteca fins el 28 de setembre. L’exposició recull de manera breu la trajectòria d’Espriu i hi pren especial rellevància la relació entre l’escriptor i l’artista Armand Cardona Torrandell.

• El divendres 27 de setembre a les 19:30h a la biblioteca Joan Oliva es realitzarà la dramatització d’una selecció de fragments d’obres de Salvador Espriu a càrrec dels autors Josep Maria Teixell i Núria Valls. Seguidament es presentarà el llibre Espriu transparent a càrrec del seu autor, Agustí Pons.

• Entre el 7 i el 12 d’octubre, i organitzat per les biblioteques de Vilanova i la Geltrú i les llibreries Llorens i La Mulassa, es convoca el concurs Frases de Salvador Espriu, per tal d’identificar sis fragments d’obres d’Espriu. Es poden consultar les bases en el següent enllaç: Concurs de Frases de Salvador Espriu

El programa complet de les activitats organitzades a la ciutat es pot consultar en aquest enllaç: Activitats Any Espriu a Vilanova i la Geltrú

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari