Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


John Ford

Un 31 d’agost es van complir 40 anys de la mort d’en John Martin Feeney, més conegut com a John Ford, un dels millors realitzadors de cinema de tots els temps.

Ford va néixer a l’estat de Maine l’any 1894, fill d’emigrants irlandesos i començà a treballar com actor als escenaris el 1914, amb el nom artístic “Ford” però aviat es va sentir atret per l’altre costat de la càmera. El 1917, John Ford començà a dirigir els seus primers westerns a Hollywood, després d’aprendre l’ofici treballant com a ajudant de la productora i realitzadora, Lois Weber.

Al llarg dels anys vint va anar consolidant la seva fama i estil inconfusibles, basat en una acurada economia d’elements de retòrica cinematogràfica.
Les primeres fites importants les assolí amb el western èpic El caballo de hierro (1924), així com aprofundint en la psicologia dels personatges, per primera vegada al gènere, a Tres hombres malos (1926).

Poc després, John Ford demostrà que podia fer altres tipus de films amb la mateixa mestria amb què havia dirigit westerns, rodant la prestigiosa Cuatro hijos (1928).

L’arribada del cinema sonor no representà un canvi important al seu estil, eminentment visual i pictòric. La diligencia, rodada l’any 1939, va significar l’inici de la seva col·laboració amb John Wayne, amb qui va rodar més de vint pel·lícules. Ford també va ser fidel als seus actors secundaris, que gairebé sempre eren els mateixos, i al paisatge del Monument Valley, on fins i tot han posat el seu nom a un mirador: El John Ford Point.

Durant la Segona Guerra Mundial, Ford, s’allistà a l’Armada dels Estats Units, on arribà a assolir la categoria de contraalmirall, fent-se càrrec de la secció de rodatge d’importants documentals de guerra, dos dels quals guanyaren l’Oscar de l’Acadèmia el 1942 i el 1943.

Els anys ’40 i ’50 es quan roda les seves millors pel·lícules: Las uvas de la ira (1940), Fort Apache (1948), La legión invencible (1950), El hombre tranquilo (1952), Mogambo (1953) i Centauros del desierto (1956).

Els seus darrers anys de vida, va treballar cada cop menys degut a la seva salut, cada cop més dèbil degut a tants anys d’excessos amb l’alcohol i el tabac. El hombre que mató a Liberty Valance (1962) es considera la seva darrera gran pel3lícula, tot i que la últim film que va completar va ser Siete mujeres (1966).

John Ford ha estat una gran influència per directors de la categoria d’Ingmar Bergman, Orson Welles, Akira Kurosawa, Martin Scorsese, Clint Eastwood o Wim Wenders, solament per esmentar-ne uns pocs. Amb els seus quatre premis Oscar de l’Acadèmia de Hollywood per al millor director de llargmetratges i els dos com a director de documentals ostenta el rècord al director més premiat de tota la història del cinema.

Hem preparat una fitxa on podreu trobar una petita biografia del director i una selecció de les pel·lícules que trobareu a les Biblioteques de la ciutat.

 

 

Al catàleg de les Biblioteques Municipals de VNG podeu trobar els documents relacionats amb aquest autor: John Ford

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari