Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


“El ball” d’Iréne Nèmirovsky

PortadaPassats de la pobresa a l’opulència per un cop de sort amb la borsa, el senyor i la senyora Kampf decideixen organitzar un ball a la seva nova gran casa de París i convidar-hi tothom per mostrar la seva esplendor. Madame Kampf és una nova rica, superficial i materialista, que gaudeix denigrant i ridiculitzant les altres dones.

Quan Madame Kampf anuncia el ball, la seva filla Antoinette, que acaba de fer catorze anys, somnia assistir-hi. Però Madame Kampf, sempre cruel amb ella, no té cap intenció de permetre-li d’anar a la festa. El ressentiment d’Antoinette cap a la seva mare serà tan gran que acabarà planejant una venjança personal. Sense cap mena de dubte, la vetllada, el ball, serà absolutament inoblidable per a Madame Kampf. 

La tensió que s’estableix entre la petita Antoinette i la seva mare adquireix gairebé la categoria de duel, de combat entre dos personatges que aparentment semblen antagònics però que acaben revelant-se com les dues cares d’una mateixa moneda. 

Irène Némirovsky va néixer l’any 1903 a Ucraïna dins una família jueva. Fugint de la revolució russa, la família s’instal·la França l’any 1919 on Irène estudià lletres a la Universitat de la Sorbona.

Irène Némirovsky L’any 1929 publica la novel·la David Golder i comença a ser coneguda dins els cercles literaris de París. L’any 1930 publica El ball.

Ambdues novel·les són adaptades al cinema, cosa que encara la fa més popular.   L’any 1939, amb la guerra a sobre i el sentiment antisemita creixent a tota Europa, ella i les seves filles decideixen convertir-se al catolicisme. Tot i això, la seva família es veu afectada per les lleis contra els jueus promulgades per la França de Vichy i fugen de París.   L’any 1942 es detinguda i deportada al camp de concentració d’Auschwitz on morirà el 17 d’agost de 1942. Mai deixà d’escriure i molts dels seus manuscrits van ser conservats per les seves filles i publicats després de la seva mort, incloses obres tan reconegudes com Suite francesa.

El BallEl Teatre Principal de Vilanova acollirà el proper 28 de març el muntatge teatral d’aquesta novel·la que ha dramatitzat i dirigit en Sergi Belbel i produït pel TNC.   

L’actriu Anna Lizaran dóna vida a la Senyora Kampf, mentre que la ballarina i coreògrafa Sol Pico i l’actriu Xaro Campo, s’alternen a escena per representar l’Antoinette.  

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç:El ball d’Irène Némirovsky

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 24 d’ abril a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi! 

2 Comentaris fins ara

  1. olga ramiro Dissabte 17 d'Abril de 2010 - 21:09 h

    La vaig llegir fa un temps,però ho he tornat ha fer amb molt de gust,perquè la considero una petita joia de la literatura, i més considerant l´edat de la Nemirosky al escriure-la.I què puc dir de la representació teatral? em va encantar.Crec que la posada en escena va ser genial i original a la vegada i que tant la Lizaran ,que ella sola omple l´escenari, com la Xaro Campo, impressionant en el seu paper ballant per tota arreu,van estar ESPECTACULARS!!Espero amb ganes les pistes del proper llibre.

  2. Xavi Gil Dilluns 22 de Març de 2010 - 18:33 h

    Vaig tenir el plaer de llegir Suite Francesa de la mateixa escriptora on amb relat preciòs ,detallista i molt intimista descriu la fugida de París després de la invasió alemanya a la Segona Guerra Mondial .Els problemes i ensurts d´una família jueva que semblen ser de la família Nèmirosky ,porten a fer-nos copsar el drama personal dels civils i de la mateixa Irene en les persecucions d´aquella trista tragèdia .Molt agraït per recordar-me-la perquè la relligirè i acabarè d´entendre la seva psicologia ja que se´m va fer molt costa amunt endinsar-me en el seu món femení .

Deixa un comentari