Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


La família Renoir

Avui s’estrena al nostre país la pel·lícula Renoir, biopic sobre els últims anys de la vida del pintor impressionista francès, però també sobre la seva família, el seu fill gran, que es convertirà en el cineasta Jean Renoir i el petit, Coco, que desperta a la vida i a la sensualitat.

La família Renoir ha estat clau en la història de l’art. Jean Pierre, el pare de tot un corrent artístic. Els fills: Jean, cineasta, Pierre, actor i Claude, ceramista. El nét, Claude, i el besnét, Jacques, també es van dedicar al cinema, com a directors de fotografia.

La pel·lícula és basa en una biografia novel·lada que va escriure en Jacques l’any 2003, Le tableaux amoureux, no traduïda a la nostra llengua.

Som a la Costa Blava a l’any 1915. Auguste Renoir (Michel Bouquet), en l’ocàs de la seva vida, està turmentat per la pèrdua de la seva esposa, els dolors artrítics i la notícia que el seu fill Jean (Vincent Rottiers) ha estat ferit en la guerra. No obstant això, quan una jove entra al seu món, el pintor se sent amo d’una nova energia.

Radiant de vida, Andrée (Christa Theret) es convertirà en la seva darrera model. Jean torna a casa per reposar-se i també cau sota l’encant de l’estel pèl-roig que brilla en el firmament de Renoir. Malgrat l’oposició del seu pare, s’enamora de la jove indomable i comença a desenvolupar-se el gran cineasta.

L’Andrée va passar a la història com Catherine Hessling, es va casar amb en Jean i va fer d’actriu a les primeres pel·lícules del realitzador francès.

Pierre-August Renoir(1841 – 1919). Va ser un dels més cèlebres pintors francesos. Precursor de l’impressionisme, aviat es va desvincular d’aquest corrent degut al seu interès per la pintura de cossos femenins sobre els paisatges.

En les seves creacions mostra l’alegria de viure, fins i tot quan els protagonistes són treballadors. Sempre són personatges que es diverteixen, en una natura agradable. Va tractar temes de flors, escenes dolces de nens i dones i sobretot el nu femení, que recorda a Rubens per les formes gruixudes.

Jean Renoir (1894-1979) va ser un director de cinema, guionista i actor francès. Va ser un estudiant mediocre i es va allistar a l’exèrcit on lluità a la Primera Guerra Mundial. Ferit a la cama, va tornar a casa. L’any 1920 obrí un estudi ceràmic, però l’estrena del film Esposes frívoles de Erich von Stroheim, el va impressionar fins al punt de voler dedicar-se al cinema.

La seva primera pel·lícula, La filla de l’aigua (1924) va tenir una tèbia acollida. Per finançar els seus nous films va vendre alguns quadres del seu pare. Els anys ’30 suposen un canvi en la seva filmografia, ara més realista. Durant aquest període signa obres mestres del cinema com Una partida de camp (1936), La gran il·lusió (1937) o Les regles del joc (1939).

Als anys ’40 s’exilià als Estats Units, on sobretot realitzà pel·lícules per encàrrec. En tornar a Europa li era difícil trobar finançament pels seus films i es dedicà sobretot a la televisió i a escriure. Va publicar una biografia sobre el seu pare, Renoir, el meu pare (1962) i una autobiografia La meva vida i les meves pel·lícules (1974), entre altres assaigs, novel·les i obres de teatre.

Als anys ’70 es retirà i marxar a viure a Beverly Hills, a Los Àngeles, on va morir.

A les Biblioteques de VNG podeu trobar molts documents que parlen sobre la persona i l’obra d’aquests artistes: Pierre- August Renoir i Jean Renoir

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari