Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


60 anys estiuejant a Roma

Aquest mes d’agost se celebra el 60è aniversari de l’estrena de la mítica pel·lícula  de William Wyler, Vacances a Roma.

El film va suposar el llançament internacional de la carrera de l’Audrey Kathlenn Ruston, més coneguda com Audrey Hebpurn. Fins aquell moment, l’Audrey només havia fet papers de figurant en algunes pel·lícules, però el seu paper de jove princesa europea amb ganes de menjar-se el món, li va fer guanyar el seu primer premi Òscar. A més a més, l’actriu es va enamorar de la ciutat i s’hi quedà a viure durant 25 anys.

Vacances a Roma explica la història d’una princesa europea avorrida de tant acte oficial i no poder gaudir de Roma, així que s’escapa per conèixer la ciutat. Llavors coneixerà a un atractiu periodista que li amaga la seva identitat per treure una exclusiva. La història va sorgir arran d’un fet real: la princesa Margarita d’Anglaterra -germana de la reina Isabel II- es casava amb un plebeu, un fotògraf.

El director, William Wyler, es va esforçar a fons per recrear aquest dia de turisme per Roma, des del Panteó, passant per la Fontana de Trevi, la Plaça d’Espanya i el Coliseu. En aquest aspecte, la cinta va ser innovadorava evitar l’estudi i rodar plenament als carrers de Roma. El rodatge es va convertir en tota una odissea, ja que van sofrir la forta calor de l’estiu italià, algunes protestes socials, l’esborrajat trànsit de la ciutat i el soroll dels turistes i dels romans.

La pel·lícula ha deixat escenas mítiques, com el passeig en vespa per la ciutat, el gelat a les escales de la Plaça d’Espanya o l’escena on en Gregory Peck, co-protagonista del film, li fa una broma a la princesa a la Boca de la Veritat.

Audrey Hepburn va néixer a Bèlgica, filla d’una aristòcrata neerlandesa i un financer anglès. Els seus pares es van divorciar quan tenia 6 anys i durant la seva infància, amb la II Guerra Mundial al mig, va viure a Anglaterra i als Països Baixos.

Va estudiar dansa, disciplina per la qual tenia moltes aptituds i un bon físic, i a partir de 1944 va començar a treballar com a ballarina a diversos espectacles. També va fer de model. Va debutar al cinema el 1948 amb un documental i l’any 1951, mentre rodava una pel·lícula a Mònaco, l’escriptora Colette la va escollir per protagonitzar el musical Gigi a Broadway.

Hepburn va canviar els cànons de bellesa de Hollywood, on fins aleshores triomfaven actrius voluptuoses com Jane Russell o Marilyn Monroe.

La seva elegància i aparença distingida fou molt ben aprofitada en comèdies romàntiques com Sabrina (1954), una de les seves peŀlícules més conegudes, Cara d’Àngel (1956) o Ariane (1957). També va ser una gran intèrpret de papers dramàtics. Els anys 60 serien igualment prolífics per Audrey Hepburn, on participà en títols emblemàtics com Esmorzar amb diamants (1961), Charada (1963), My Fair Lady (1964), Com robar un milió i mig de dòlars (1966) o Sola en l’obscuritat (1967).

A finals dels anys ’60, Hepburn es va retirar del cinema. Les seves últimes pel·lícules van ser Robin i Marian (1976) , junt amb Sean Connery, i Always (1989), dirigida per Steven Spielberg.

Durant els anys 80, Hepburn es va dedicar a obres humanitàries, ocupant-se d’infants en tant que ambaixadora especial de l’UNICEF. Amb aquesta missió va realitzar una cinquantena de viatges per països del tercer món, fins que la manifestació d’un càncer de còlon li ho va impedir.

Va morir a Suïssa l’any 1993.

Al catàleg de les Biblioteques de VNG trobareu moltes pel·lícules d’aquesta estupenda actriu: Audrey Hepburn

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari