Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Tim Burton

La Filmoteca de Catalunya programa, fins el 31 d’agost, el cicle “Tim Burton i la tendresa dels monstres”, una retrospectiva dedicada al director nord-americà que inclou tota la seva filmografia, pel·lícules d’altres directors que han inspirat les seves pel·lícules, així com films aliens al voltant de Burton però pròxims al seu univers.

Dibuixant, escriptor i artista plàstic, Timothy Burton va néixer a Califòrnia (Estats Units) l’any 1958. Va debutar l’any 1982 amb Vincent, on va fer servir la tècnica “stop-motion”. A Burton se’l considera molt més que un cineasta, atès que ha creat un univers dotat de personalitat pròpia, present a les seves pel·lícules, i també a les d’altres directors que se situen en la mateixa sintonia.

Burton és el model inconfusible de moltes de les seves criatures, patèticament desvalgudes, des del Jack Skellington de Pesadilla antes de Navidad (1993), fins al protagonista d’Eduardo Manostijeras (1990), que viuen en mons gòtics perfectament identificables.

El director nord-americà no va tenir cap problema per adaptar-se a l’univers de Batman (1989), un altre heroi fosc i tràgic amb qui se solidaritza, des de les tenebres de la ciutat de Gotham, per combatre les malifetes del Joker o del Pingüí.

Amb el seu actor fetitxe, Johnny Depp, ha explorat tot tipus de personatges: des del tendre Eduardo Manostijeras, a l’excèntric Ed Wood (1994), considerat el pitjor director de cinema del món, passant pel peculiar investigador d’Sleepy Hollow (1999), el Willy Wonka de Charlie y la fábrica de chocolate (2005) o el barreter boig d’Alícia en el país de las maravillas (2010).

Burton sempre ha barrejat família i cinema. La seva núvia, Lisa Marie, va sortir com a secundària a algunes de les seves pel·lícules com Mars Attacks (1996), Ed Wood o Sleepy Hollow. L’any 2001, Burton va conèixer l’actriu britànica Helen Bonhan Carter al rodatge de la seva versió de El planeta de los simios (2001). Poc temps després es van casar. Des d’aleshores, l’Helena ha intervingut a totes les seves pel·lícules, ja sigui com actriu protagonista com a l’adaptació del musical de Sondheim, Sweeney Todd (2007), posant la veu als personatges animats de La novia cadáver (2005) o fent personatges secundaris com a la seva darrera pel·lícula, Sombras tenebrosas (2012).

Burton sap treballar amb guions propis i aliens, amb adaptacions literàries, amb pel·lícules d’imatge real o d’animació…en qualsevol cas, sempre deixa la seva empremta personal.

Per tot això, a la Biblioteca Armand Cardona hem preparat una exposició de fons amb les seves pel·lícules i altres documents que parlen sobre ell.

Podreu trobar més informació sobre aquest peculiar realitzador, al catàleg de les Biblioteques de VNG: Tim Burton

Us deixem amb un petit reportatge realitzat pel canal de televisió TCM.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari