Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Antes de…’, la història de la Celine i en Jesse

Avui s’estrena als cinemes del nostre país la pel·lícula Antes del anochecer (2013), la tercera part de la saga sobre la història d’amor d’en Jesse i al Celine creada pels actors Julie Delpy i Ethan Hawke junt amb el director Richard Linklater.

Aquests personatges han fet història en el món del cinema al llarg de 18 anys, amb les seves anades i tornades durant tot aquest temps a diversesciutat europees.

A la primera pel·lícula, Antes del amanecer (1985) trobem en Jesse, un jove nordamericà que viatja per Europa després de ser abandonat per la seva xicota que coneix en un tren la Celine, una estudiant francesa que va a Budapest a visitar la seva àvia. Comencen a parlar i en Jesse convenç la Celine per baixar del tren a Viena i passar la nit junts, doncs ell ha de tornar als Estats Units l’endemà.

Durant la nit parlen sobre ells mateixos, discuteixen els grans temes de la vida i fan l’amor. Al dia següent s’han de separar però tot just abans de fer-ho decideixen trobar-se al mateix lloc sis mesos més tard, al més pur estil de les pel·lícules clàssiques de Hollywood com Tu y yo.

Nou anys més tard es va rodar Antes del atardecer (2004). Ha passat molt de temps i en Jesse i la Celine es troben accidentalment a París. En Jesse està de gira promocionant una novel·la, ara es un escriptor d’èxit, s’ha casat i té un fill. Ella treballa en projectes humanitaris per tot el món i té parella. Passen el dia junts i en Jesse confessa que va viatjar a Viena a buscar-la i la Celine diu que no va poder anar perquè havia mort la seva àvia.

Al final de la pel·lícula es troben a l’apartament de la Celine, on ella canta i balla per ell. Ell no té pressa per anar a buscar l’avió que l’ha de portar de tornada a Nova York, de tornada a un matrimoni infeliç.

I ara, han tornat a passar nou anys més. Som a Grècia. En Jesse i la Celine hi han anat de vacances amb les seves filles bessones, per tant, esbrinem que després de la trobada a París ja no es van tornar a separar.  Han passat gairebé vint anys des de la seva primera trobada i moltes coses han canviat. Ara conviuen, han estat pares i la seva relació potser està una mica estancada a  causa de la rutina i el desgast propi de les relacions de gran durada. Abans de que arribi la mitjanit els veurem parlar i discutir de nou sobre el seu amor i el seu futur.

El primer film va guanyar un Os de plata al millor director al Festival de Berlín, el segon va participar a la secció oficial de llargmetratges d’aquest festival i aquest darrer film sobre la parella ha estat presentat fora de concurs recentment al mateix festival convertint la història en trilogia. Però, mai se sap si hi haurà un altre film que continuï la història d’amor de Jesse i Celine.

A les Biblioteques de Vilanova podeu trobar les dues primeres com altres films d’aquest director i actors: Richard Linklater, Julie Delpy i Ethan Hawke.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari