Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Per molts anys Joana!!!

Amb motiu del 100 aniversari de la poetessa Joana Raspall, la biblioteca Armand Cardona ha participat d’un seguit d’activitats organitzades especialment en honor de la Joana Raspall.

Joana RaspallJoana Raspall i Juanola, nascuda a Barcelona l’1 de juliol de 1913, és una escriptora, lexicòloga i bibliotecària catalana. Durant la guerra civil espanyola treballà de bibliotecària a Vilafranca del Penedès, tot contribuint a salvar molts exemplars de llibres catalans de la destrucció. Després de la guerra va donar classes de català al seu domicili particular, cosa que continuà fent anys més tard amb l’assessorament d’Òmnium Cultural. Al Primer Congrés de Cultura Catalana formà part de la ponència El llibre de teatre infantil, que ocasionà la col·lecció de teatre Edebé catalana.

Com a escriptora, és una pionera a Catalunya de la poesia per a infants i joves. Joana RaspallAquest gènere l’ha conreat amb la voluntat d’apropar nens i joves a la poesia i fer que l’estimessin. Ha defensat la poesia com a vehicle eficaç en l’educació del sentir, tot avançant-se així a les noves tendències de l’educació emocional.

Afirma que escriu poesia «pel sol desig d’acostar, fer entendre a fons i fer estimar les petites coses que ens envolten i trobar un sentit a les coses que sempre hem mirat només de lluny».
La seva poesia infantil es caracteritza per una gran capacitat d’observació, un equilibri exquisit i transparent alhora en l’ús del llenguatge i una delicada sensibilitat que encomana al lector.

Per apropar la poesia als infants, durant la darrera sessió del Club de lectures Compartides de la biblioteca Armand Cardona, el 22 de juny, es van llegir poesies de la Joana Raspall, els participants van llegir la seva poesia preferida del llibre 46 poemes. 2 contes i fins i tot es va escoltar a la pròpia Joana Raspall recitant alguns dels seus poemes.
L’altre club per a joves de la Biblioteca, el Club de lectura Infantil també varen llegir alguns poemes de l’escriptora barcelonina.

Clubs de lectura

També aprofitem aquesta notícia per recordar que la biblioteca Armand Cardona Torrandell ja va acollir el passat mes de març la presentació de la darrera obra de la Joana Raspall, 46 poemes i 2 contes, editada per Publicacions de l’Abadia de Montserrat i de la qual podeu veure la crònica en el següent enllaç: Presentació de 46 poemes i 2 contes

A més, i recollint la idea de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona, els participants al Club de Lectura en veu alta van escriure unes targes de felicitació per a la poetessa i se li faran arribar la propera setmana juntament amb totes les altres d’arreu de la província de Barcelona.

Us deixem amb el poema “El juliol”, de la Joana Raspall, per celebrar el seu aniversari:

L'estiu

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari