Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Les bibliotecàries als llibres – ‘La bibliotecària de Bassora’ de Jeanette Winter

La Bibliotecària de Bàssora és la història de l’Alia Muhammad Baker és la bibliotecària de Bàssora, una ciutat portuària al Sud de l’Iraq. La invasió de l’Iraq va arribar a Bàssora el 6 d’abril de 2003. Amb l’ajuda d’amics i veïns, l’Alia se les va enginyar per rescatar el setanta per cent de la col·lecció de la biblioteca abans que s’incendiés nou dies més tard.

Shaila K. Dewan, reportera del New York Times va ser la primera a revelar aquests fets al món, després de sentir la història de l’Alia i la biblioteca durant una visita al restaurant d’Anis Muhammad, el Hamdan, que està a la vora de la biblioteca i té fama de ser un dels millors de Bàssora.

L’intèrpret de Shaila li va dir que l’Anis tenia una història increïble per explicar sobre la guerra, així que Shaila va demanar-li una cita. L’Alia també hi va ser present, i junts van compartir aquesta sorprenent història.

En un país fustigat per la guerra, on els civils, i especialment les dones, tenen poc poder, aquesta història real sobre la lluita d’una bibliotecària per salvar la valuosa col·lecció de llibres de la comunitat ens recorda que, arreu del món, l’amor per la literatura i el respecte pel coneixement no coneixen fronteres.

Una part dels beneficis de la venda del llibre van servir per ajudar a refer la col·lecció de llibres de la Biblioteca Central de Bàssora.

Jeannette Winter va néixer a Chicago, fill d’immigrants suecs. Sempre va tenir un especial interès pel món de l’art. De ben petita va voler fer llibres per nens influïda per les seves lectures, sobretot pels còmics de la Petita Lulu i els àlbums il·lustrats.

Va cursar estudis de Belles Arts però es una escriptora autodidacta. El seu estil a l’hora d’il·lustrar els seus llibres està inspirat en la pintura mexicana i el moviment naïf.

Actualment viu a Nova York amb el seu marit i els seus fills.

Podreu trobar més llibres sobre aquesta autora a les Biblioteques de VNG: Jeanette Winters

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari