Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Opus nigrum’ de Marguerite Yourcenar

Opus Nigrum, una vella fórmula alquímica, significava la fase de separació i dissolució de la matèria. Simbolitzava així mateix les proves supremes de l’esperit en el seu procés d’alliberament.

En crear el personatge de Zenó, mèdic alquimista del segle XVI (pel qual s’inspira en Paracelso, Miguel Servet, Campanella i un aspecte de la personalitat de Leonardo da Vinci), Marguerite Yourcenar no es limita a explicar-nos la tràgica destinació d’un home excepcional.

Zenó i els personatges secundaris que l’acompanyen en la seva turmentada existència ens fan reviure tota una època, perfectament reconstruïda, d’un món en què s’enfrontaven Edat mitjana i Renaixement.

Yourcenar va concebre el personatge de Zenó als 18 anys però no va acabar de donar-li forma fins 40 anys després. El llibre va ser publicat l’any 1968, just abans dels disturbis del maig francès.

Marguerite Yourcenarera el pseudònim de la novel·lista francesa Marguerite Cleenewerck de Crayencour (1903-1987).

Yourcenar va néixer a Bèlgica. La seva mare va morir pocs dies després del part i va ser l’escriptora Jeanne von Vietinghoff, amiga de la seva mare, qui va cuidar d’ella. Yourcenar va ser educada pel seu pare i als set anys ja llegia autors com Aristófanes i Racine i als 12 havia aprés llatí i grec.

Als 16 anys abandona el seu nom real i comença a signar com Yourcenar que és un anagrama del seu cognom. Yourcenar cursà estudis universitaris sobre cultura clàssica i als 26 anys va publicar la seva primera novel3la, Alexis.

L’any 1939, aconsellada per una amiga, la traductora Grace Frick, la va convidar a anar a Nova York per donar classes de Literatura comparada. Yourcenar i Frick es van convertir en amants i la seva relació va durar fins la mort de Frick a causa d’un càncer l’any 1979. Yourcenar es considerava bisexual i durant la seva vida també va tenir relacions amb alguns homes.

Als Estats Units, Yourcenar es va dedicar a traduir al francès novel·les d’autors com Virginia Woolf, Herny James o Yukio Mishima. El 1947 va obtenir la nacionalitat nord-americana i va legalitzar el seu nom literari.

El 1951 va publicar Memòries d’Adrià, la qual havia escrit amb pauses durant una dècada. Aquesta novel·la fou un èxit immediat entre els lectors i la crítica literària, convertint-se en un clàssic modern de la novel·la històrica.

Yourcenar hi recrea la vida i mort d’un dels més grans governants de l’imperi romà, Adrià, qui escriu una llarga carta a Marc Aureli, el seu successor i fill adoptiu. L’Emperador parla sobre el seu passat i descriu tant les seves fites com dissorts, el seu amor per Antinoo, i la seva particular filosofia.

Va ser una gran viatgera, passió heretada del seu pare que la va portar amb ell a tots els seus viatges, i al llarg de la seva vida va cultivar altres gèneres com la poesia i l’assaig

Guanyadora de premis com el Faemina i Erasmus, l’any 1980 es va convertir en la primera dona en accedir a l’Academie Française. El seu discurs el va dedicar a totes les dones que van merèixer ser part d’aquesta institució i que per la seva condició de dones es van veure al marge.

Yourcenar va viure a Mount Desert Island, a l’estat de Maine, i les seves restes reposen junt amb les de la seva companya al cementeri de Somesville. La seva casa, anomenada ‘Petite Plaisance’, es ara un museu dedicat a la seva memòria i els seus arxius personals i literaris es troben a la Universitat de Harvard.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: ‘Opus nigrum’ de Marguerite Yourcenar

Podeu trobar més obres d’aquesta autor al catàleg de les Biblioteques de Vilanova: Marguerite Yourcenar

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el dissabte 22 de juny a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

2 Comentaris fins ara

 1. agustin bravo nin Dimecres 10 de Juliol de 2013 - 19:42 h

  Hola, acabat el llibre, el final m’ho esperava. El relat en el temps que esta situat la ciència no estava ben vista, haveure d’aqui 300 anys com esta la ciència. ânim i pel següent.
  Bon estiu a tots

 2. mercè foradada Dimecres 5 de Juny de 2013 - 21:08 h

  Hola, cluberos i cluberes,

  Les nostres respectives vides atrafegades fan que tinguem aquest blog ben trist i oblidat.
  Avui, però, escric, per notificar-vos que el nostre company Juanjo ha guanyat un premi amb un relat breu i negre, convocat per la Biblioteca Oliva. Cal celebrar-ho, no? De moment brindarem per aquest primer èxit el dia 14 a l’Auditori, no us sembla? I més endavant… ja en parlarem.
  També us vull dir que no deixeu per a l’últim moment “Opus nigrum”, que és una novel·la molt bona i completa ( històrica, d’aventures, filosòfica…) però que requereix una lectura una mica pausada perquè és densa ( que no pesada).
  Bé, cluberos bones lectures i que gaudiu d’aquesta primavera que finalment sembla que s’ha decidit a venir.
  Petonets.

  Mercè

Deixa un comentari