Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Llibres i sèries de televisió: el passat dels EEUU a les sèries de televisió

Aquest és el nom d’un nou cicle de xerrades que tindran lloc durant els mes de maig a diferents biblioteques de la ciutat de Barcelona.

La ficció a la televisió dels Estats Units està vivint una edat d’or. A moltes d’aquestes sèries no només hi trobem grans guionistes que són grans escriptors, sinó que també hi trobem adaptacions literàries, de còmics i de llibres de no-ficció. Darrere de les sèries hi ha ara grans noms que abans es dedicaven exclusivament al cinema.

Avui a la tarda, la Biblioteca de Poblenou – Manuel Arranz acull la conferència: El passat nord-americà a Hermanos de sangre, Mad Men i Boardwalk Empire, a càrrec de Concepción Cascajosa, professora de la Universidad Carlos III de Madrid i autora del llibre De la TV a Hollywood.

La Biblioteca va inaugurar recentment un petit racó de sèries de televisió dintre de l’espai de cinema. Entre d’altres hi ha les primeres temporades de les tres sèries mencionades anteriorment.

Hermanos de sangre (Band of brothers) és una sèrie de 10 capítols ambientada a la Segona Guerra Mundial, basada en el llibre del homònim escrit per l’historiador i biògraf Stephen Ambrose. Va ser co-produïda per Steven Spielberg i Tom Hanks, després de la seva exitosa col·laboració en la pel·lícula guanyadora de l’Oscar Salvar al soldado Ryan (1998). La sèrie va ser emesa per primera vegada al 2001 per HBO, per emetre’s posteriorment en diverses televisions d’arreu del món.

La sèrie se centra en les experiències de la Companyia E (Easy) del 506è Regiment d’Infanteria Paracaigudista de la 101a Divisió Aerotransportada i, especialment, un dels seus oficials, Richard Winters, des de l’entrenament bàsic fins les operacions estatunidenques a Normandia, l’operació Horta, la batalla de Bastogne i fins al final de la guerra.

Tots els personatges estan basats en els membres reals de la Companyia Easy, alguns dels quals van aparèixer en entrevistes emeses com a preludi de cada episodi (les seves identitats no es van mostrar fins al darrer episodi).

Spielberg i Hanks van produir al 2010 una altra sèrie amb les mateixes característiques: The Pacífic, que també podeu trobar a la Biblioteca, es centra en la intervenció dels Estats Units a les batalles que van tenir lloc a l’àrea de l’Oceà Pacífic. Tambés està basada en els llibres de memòries de dos soldats nord-americans: Eugene Sledge i Robert Leckie.

A la Biblioteca podeu trobar molts documents que parlen sobre la Segona Guerra Mundial.

Boardwalk Empire és una sèrie de la HBO que actualment ha finalitzat la seva tercera temporada i ha estat renovada per una quarta. Ambientada a Atlantic City (Nova Jersey) durant els anys 20, ens explica la història d’Enoch “Nucky” Johnson, un influent polític durant l’època de la coneguda com “Llei seca”. Nucky es relaciona amb diferents figures històriques en la seva vida personal i política i això inclou gangsters i connexions amb la màfia.

La sèrie, que ha guanyat diversos premis Emmy i Globus d’Or i ha estat produïda per Martin Scorsese, está basada en el llibre Boardwalk Empire: The Birth, High Times, and Corruption of Atlantic City de Nelson Johnson i compta amb un càsting de luxe encapçalat per Steve Buscemi. 

A la Biblioteca podeu trobar molts documents que parlen sobre la història dels Estats Units al segle XX i també sobre la màfia.

Mad men es va començar a emetre pel canal AMC l’any 2007 i el proper mes de juny es començarà a emetre la sisena temporada.

La sèrie està ambientada als anys seixanta, inicialment en la fictícia agència de publicitat Sterling Cooper, situada a l’Avinguda Madison de la ciutat de Nova York. El centre de l’acció de la sèrie es Don Draper i la gent de la seva vida, tant a dins com fora de l’oficina. La sèrie descriu el comportament de la societat americana durant la dècada de 1960.

Mad Men ha estat molt aclamada per la crítica, sobretot gràcies a la seva veracitat històrica i per la seva estètica. A més a més, ha estat guardonada amb diversos premis com ho són 15 Emmy i quatre Globus d’Or.

Si voleu saber qui es qui en aquesta sèrie no dubteu en fer un cop d’ull a l’especial que va preparar el Prestatge Virtual de Cinema de la Biblioteca Virtual de la XBM.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari