Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Isabel Clara Simó rep el Premi Jaume Fuster

Isabel-Clara Simó ha rebut el Premi Jaume Fuster, que atorga l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) en reconeixement a la seva trajectòria i pel conjunt de l’obra a través d’una votació directa dels escriptors catalans.

El guardó reconeix la gran quantitat de gèneres que ha conreat, des de poesia, la narrativa breu, la novel·la infantil i juvenil, el teatre, els guions radiofònics i televisius, l’assaig o el gènere memorístic.

Isabel-Clara Simó (Alcoi, 1943) és llicenciada en Filosofia i en Periodisme i doctorada en Filologia romànica. Durant uns anys va exercir de professora de secundària. Com a periodista ha dirigit el setmanari Canigó i col·labora habitualment en nombrosos mitjans de premsa escrita, ràdio i televisió. Va ser delegada del Llibre del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, professora de la Universitat Pompeu Fabra i vicepresidenta al Principat de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

Des que l’any 1978 guanya el Premi Víctor Català amb el seu primer llibre, És quan miro que hi veig clar, en el qual ja es pot entreveure el camí que seguirà la producció de ficció de l’autora: una literatura d’ulls cap enfora, que pren com a referent el món real i interpel·la el lector des de la realitat quotidiana.

Publica Alcoi-Nova York (1985), Històries perverses (1992), on l’autora fa patent la preocupació per la violència inútil, tema que té continuació a Perfils cruels (1995). Dones (1997) es adaptada al cinema amb guió de Jordi Cadena i direcció de Judith Colell sota el títol de Nosotras (2000).

Després de l’èxit de Dones, Isabel-Clara Simó elabora una caricatura mordaç de l’univers masculí a Estimats homes (una caricatura) (2002), que segueix el 2010 amb el recull de narrativa Homes. El 2004 publica Angelets, amb el qual analitza el cantó fosc de la infantesa.

En les seves novel·les, igual com en els contes, Isabel-Clara Simó vol retratar les diferents facetes de la “comèdia humana”. La seva novel·lística recrea personatges complexos que mantenen relacions conflictives i que l’autora presenta en relats ben estructurats i amb un acurat treball de llenguatge.

En total, ha publicat una cinquantena de títols en gairebé tots els gèneres. La seva obra ha estat traduïda a l’alemany, a l’anglès, al basc, al castellà, al francès, al gallec, a l’italià, al neerlandès i al suec.

Ha estat guardonada en múltiples ocasions; entre altres distincions, el 1993 va rebre el premi Sant Jordi per La Salvatge, el 1999 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria literària, en el 2001 li van atorgar el premi Andròmina de narrativa per Hum… Rita!: l’home que ensumava dones, Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en assaig, per En legítima defensa o el Premi Joanot Martorell per Amor meva.

Al primer pis de la Biblioteca trobareu exposats molts dels seus llibres. Al catàleg podeu trobar tots els que hi ha disponible a la les Biblioteques de VNG: Isabel Clara Simó.

Us deixem amb una entrevista realitzada el passat mes de febrer a La veu del País Valencià.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari