Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


La fotografia de Chema Madoz

A la secció d’audiovisual de la Biblioteca podeu trobar com a novetat un nou llibre de la Biblioteca de fotógrafos españoles, editat per La Fábrica.

En aquesta ocasió centren la seva atenció en el fotògraf madrileny Chema Madoz.

Madoz (1958) va estudiar Història de l’Art a la Universitat Complutense de Madrid, al mateix temps que s’introduïa al món de la fotografia fent classes al Centro de Enseñanza de la Imagen.

L’any 1985, la seu de la Real Sociedad Fotográfica de Madrid acull la seva primera mostra individual. L’any 1988 exposa a la Sala Minerva del Círculo de Bellas Artes de Madrid.

A partir dels anys ’90 comença a treballar la fotografia d’objectes qüotidians als quals transforma d’una forma tan espectacular que els converteix en una altra cosa totalment diferent, en ocasions a mig camí entre la realitat i un somni, efecte potenciat per l’ús del blanc i negre.

A això és suma un minuciós treball de preparació, on l’artista manipula els objectes al seu gust amb una precisió gairebé científica. Madoz també dóna molta importància a la feina de impressió de les seves imatges, que són de gran format i són revelades de forma manual.

El conjunt de la seva obra és harmoniosa i elegant. Tot és tan perfecte que fins i tot pot resultar fred, però és que Madoz apel·la primer a la lògica del seu espectador, que vol resoldre el misteri de la creació d’aquell objecte nou i diferent.

Inspirat per artistes com Granell, o sobretot, Joan Brossa, a qui va conéixer personalment, la seva obra té un punt poètic i surrealista. Però no perquè no reconeguem els objectes, sinó perquè aquests apareixen manipulats i fora del seu context habitual.

Madoz, ha realitzat moltes exposicions individuals i també col·lectives, tant a Espanya com a l’estranger, on han pogut veure la seva obra a països com Holanda, Rússia, Xile, Estats Units, Japó, Egipte, Mèxic o Grècia, entre molts d’altres.

La seva obra també ha quedat reflectida a llibres i, sobretot, catàlegs d’exposicions. L’any 2000 va ser guardonat amb el Premi Nacional de Fotografia atorgat pel Ministerio de Cultura. Habitualment, es poden trobar obres seves a la Galeria Moriarty de Madrid.

Al catàleg de les biblioteques de Vilanova podreu trobar més documents sobre aquest artista: Chema Madoz

Us deixem amb el documental sobre l’artista Regar lo escondido, de la sèrie Imprescindibles, realitzat per Ana Morente per La 2 de RTVE.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari