Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Edvard Munch, 150 anys del seu naixement

Des de fa un cert temps els tour operadors de viatges busquen formules diferents per engrescar la gent perquè surti de casa seva. Enguany, se celebra el 150 aniversari del naixement d’Edvard Munch, pintor contemporani, i les agències ho estan aprofitant amb ofertes culturals per visitar la capital noruega.

Edvard Munch (1863-1944), és conegut popularment per ser l’autor del quadre El crit (1893). Aquest pintor i gravador noruec, precursor de l’expressionisme per la forta expressivitat dels seus rostres i l’actitud de les seves figures, va influenciar amb les seves obres els expressionistes alemanys de principis del segle XX. Als seus quadres s’hi representa els sentiments i les tragèdies humanes com la soledat, l’angoixa, la mort i l’erotisme.

La majoria de les seves obres es poden veure a Oslo, al museu que porta el seu nom, on s’hi recull la meitat de la producció que va fer l’artista. Aquest museu es va fer famós internacionalment pel robatori de El crit i La madonna, el 2005, que van ser recuperats poc després, amb alguns danys.

L’altre museu que acull bona part de les seves pintures i la versió més coneguda de El crit és la Galeria Nacional. Aquest museu es centra sobretot en les pintures de joventut i altres obres fins el 1920. Les més destacades són Pubertat, Cendres i La vida.

Oslo i altres ciutats estan organitzant un seguit d’activitats per tal de commemorar l’aniversari del seu artista més famós. Aquí en podreu trobar un calendari detallat, on hi predominen les exposicions.

Si esteu interessats a viatjar a la capital nòrdica també es poden fer altres coses, com: travessies pels fiords, visitar el Centre del Premi Nobel de la Pau, anar al parc d’Hivern i al parc d’Estiu, entre d’altres.

La biblioteca disposa un ampli fons de documentació relacionada amb art com de guies de viatges. Aquí teniu una selecció relacionat amb aquest tema: Edvard Munch i Noruega.
 
Per finalitzar, qui vulgui saber alguna cosa més sobre la pintura que el va fer famós, El crit, el seu autor descrivia així la vivència que el va portar a pintar-lo: “caminava jo amb dos amics per la carretera, llavors es va pondre el sol; de sobte, el cel es va tornar roig com la sang. Em vaig detenir, em vaig recolzar a la tanca, increïblement cansant. Llengües de foc i sang es detenien sobre el fiord negre blau. Els meus amics van seguir caminant, mentre jo em quedava enredera tremolant de por i vaig sentir un crit gegant, infinit, de la natura”.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari