Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


20 anys sense Jaime Gil de Biedma

PosterAvui, 8 de gener,es commemora el 20è aniversari de la mort del poeta barceloní Jaime Gil de Biedma. Aprofitant l’efemèride, s’estrena als cinemes, també al Bosc Cinema Municipal, una pel·lícula sobre la seva vida titulada El cónsul de sodoma 

El film, dirigit pel realitzador valencià Sigfrid Monleón,està protagonitzat per en Jordi Mollà, que dona vida a Gil de Biedma, Àlex Brendemhül que interpreta a l’escriptor Juan Marsé i Josep Linuesa com a Carles Barral. La model i cantant Bimba Bosé debuta com a actriu interpretant la Bel, l’única amant del poeta. 

La pel·lícula, que té com a escenari principal la Barcelona de Bocaccio i la gauche divine dels anys 60,  és un recorregut per la vida de Gil de Biedma, centrada a revelar les contradiccions que van marcar la seva vida: pertanyent a l’alta burgesia i executiu d’una important multinacional, d’una banda; poeta i homosexual que es rebel·la contra el seu entorn, per una altra.

Jaime Gil - Jordi Mollà

L’acció d’ El cónsul de Sodoma es mou en l’arc temporal que va des d’un dels viatges comercials –i sexuals– del poeta a Manila, com a representant de Tabacos de Filipinas, l’empresa propietat de la família, fins al descobriment, a finals dels 80, queestà afectat per la sida, la malaltia que el portaria a la mort.

El guió està basat en els propis diaris de l’escriptor i en la biografia titulada Jaime Gil de Biedma d’en Miguel Dalmau publicada per l’editorial Circe l’any 2004. 

Si voleu conèixer més sobre aquest escriptor, a la Biblioteca trobareu els seus poemaris i antologies.

 

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula.

4 Comentaris fins ara

 1. Marga Dimarts 19 de Gener de 2010 - 18:37 h

  He vist la pel·lícula; una pel·lícula que no deixerà indiferent a ningú, ja sigui pels temes que tracta, per com els tracta, per les imatges… Crec que és d’aquelles pelis que, o bé t’agraden o bé trobes tots els motius per a carregar-te-la. De totes maneres, i com diu la Bea, la polèmica està servida.
  A mi personalment em va agradar.

 2. Juanjo Milà Divendres 15 de Gener de 2010 - 19:40 h

  Gràcies Bea per les teves informacions.
  He visitat les webs i ara entenc més la polèmica creada
  amb l’estrena de la pelicula.

 3. Bea (biblio) Divendres 15 de Gener de 2010 - 18:07 h

  Hola Juanjo,

  Jo no he vist la pel·lícula però he llegit que dóna molta rellevància a l’homosexualitat del poeta (un fet que ell tractava d’ocultar) i sobretot a les seves aventures sexuals.

  D’altra banda, en Marsé sempre ha estat molt crític amb el cinema espanyol i, sobretot, amb les adaptacions que s’han fet de les seves novel·les.

  En tot cas la polèmica està servida i els mitjans se n’han fet ressò:

  http://www.elpais.com/articulo/cultura/Duro/cruce/acusaciones/torno/consul/Sodoma/elpepucul/20100109elpepicul_5/Tes

  http://www.papelenblanco.com/adaptaciones/juan-marse-pone-a-parir-el-consul-de-sodoma-el-biopic-sobre-jaime-gil-de-biedma

 4. Juanjo Milà Divendres 15 de Gener de 2010 - 17:46 h

  Hem va agradar bastant la pelicula.
  Molt ben ambientada i un molt bon treball d’en Jordi Mollà.
  Una vida apasionant la d’en Gil de Biedma que fan
  entendre millor la seva poesia.
  Simpàtic veure altres escriptors de la seva època com en Barral, Marsé i el petit Vila-Matas.
  De totes maneres, no entenc la polèmica que s’ha creat
  en relació a les queixes d’en Marsé. Algú conéix la raó
  d’aquestes crítiques?.

Deixa un comentari