Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Les relacions perilloses’ de Pierre Choderlos de Laclos

Les relacions perilloses ens explica les fredes i cíniques maquinacions de dos nobles avorrits: el vescomte de Valmont i la Marquesa de Merteuil.

Antics amants, la marquesa, cansada de sentir en Valmont ventar-se de les seves conquestes, desafia Valmont a una virtuosa dona casada, Madame de Tourvel. Sorprenentment, Tourvel, d’entrada, es resisteix als encants del vescomte, cosa que encara excita més al llibertí.

D’altra banda, un antic amant de la marquesa ha decidit casar-se amb una innocent jove educada a un convent, Cecile de Volanges. La marquesa, trama un pla per què la noia s’enamori d’un jove cavaller, Danceny, però la mare de la noia descobreix l’inici de les relacions i talla la història d’amor d’arrel. Aleshores, Madame de Tourvel proposa Valmont que sedueixi la jove.

El vescomte és nega, però en esbrinar que la mare de Cecile està parlant malament d’ell a Madame de Tourvel, decideix agafar “l’encàrrec” de la marquesa.

Al llarg de l’obra les dues intrigues es barregen. El que d’entrada sembla un joc de seducció, acabarà amb una gran rivalitat i un desenllaç sorprenent.

Pierre Choderlos de Laclos(1741-1803) va ser un escriptor i militar francès.

L’any 1760 va entrar a l’exèrcit i va escalar posicions molt aviat. Ansiós per entrar en combat s’incorpora a les Brigades de les colònies, però el Tractat de París, signat l’any 1973, posa fi a la Guerra dels Set anys. En vista d’això, el jove Laclos es veu obligat a oblidar les seves ambicions bel·licistes i a conformar-se amb la tediosa vida de la guarnició. Nomenat capità el 1771, va romandre durant disset anys en l’armada, per a ocupar el seu temps, se submergeix en la literatura i en l’escriptura.

La seva obra més coneguda és aquesta. Les relacions perilloses és una de les obres mestres de la literatura galant del segle XVIII, que descriu les intrigues de l’aristocràcia.

A finals dels anys ’80 es van estrenar dues adaptacions cinematogràfiques de la novel·la.

Las amistades peligrosas (1988) va ser dirigida pel realitzador britànic Stephen Frears i amb guió de Christopher Hampton. John Malkovich va interpretar al seductor Valmont, Glenn Close a la fascinant Marquesa de Merteuil i Michelle Pfeiffer a la innocent Madame de Tourvel, víctima dels jocs i manipulacions de Valmont i Merteuil.

Valmont (1989) va ser dirigida pel realitzador Milos Forman amb guió de Jean Claude Carrière. En aquest film Valmont va ser interpretat per Colin Firth, la Marquesa de Merteuil per Annete Bening i Meg Tilly va donar vida a la dolça Madame de Tourvel.

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: Les relacions perilloses – Pierre Choderlos de Laclos

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquesta lectura el 23 de març a les 17h. Esteu convidats a participar-hi!

7 Comentaris fins ara

 1. Núria V. Dijous 21 de Març de 2013 - 13:13 h

  Hola,

  Em sap greu però no podré venir al club aquest dissabte.

  Avui he acabat el llibre i m’ha agradat força, sobretot el final, els dolents sempre acaben malament 😉

  Encara que a estones m’ha costat continuar degut al format del llibre en cartes i trobava a faltar un narrador.
  D’altra banda no he vist la referència de per que la M.Merteuil la porten a judici.

  Jo també crec que el Valmont és el gran enganyat i que en realitat estima a la presidenta, la prova és la última carta que li troben i que no la rep mai M.Trouvel.

  Que vagi molt bé la tertulia i la pelicula!!!

  Núria V.

 2. Juanjo Milà Dimecres 13 de Març de 2013 - 12:54 h

  Hola companys,
  Crec que aquest llibre és una mica estrany, per un costat, hem costen una mica llegir les cartes i per l’altre no el vull deixar per que considero interesant aquest plantejament que fa l’autor de donar veus diferents a cada personatge ( cosa difícil de veure a la película). Potser no estem acostumats a aquest ritme una mica lent… no crec que a l’actualitat llegim moltes cartes o mails similars a les cartes del llibre.

  Per les preguntes que fa la Mercé, jo m’espero una mica a tenir-lo més avançat, però pot ser un debat interessant ja que hi ha molta ambigüetat en els personatges principals.
  Pel que fa a la película, coincideixo amb que la del Forman potser és més coneguda i potser més vista per la majoria. En el meu cas, jo la del Frears no l’he vista.

  Al igual que l’Isabel, aquest mes he combinat altres llibres junt amb el del club. M’havien recomanat un altre francés, peró més actual… Houellebecq ( la veritat que m’ha deixat ko tots els seus plantejaments, però m’ha agradat. Autor de club sens dubte). La novel.la que he “devorat” ha estat “Plataforma” (evidentment molt diferent a les amistats perilloses).

  PD: ESTARÍA BÉ POTENCIAR MÉS RECOMANACIONS D’ALTRES COMPANYS DEL CLUB, JO AQUESTA QUE DIU L’ISABEL LI DONARÉ UNA ULLADA. juanjo.

 3. Isabel Dimarts 12 de Març de 2013 - 9:23 h

  El llibre el trobo interesant, peró hem cansa una mica ,estic alternant amb un llibre que hem va recomanar el Sixte, El guardian invisible, us ho recomano , no he pogut parar fins el final.
  Jo no hi podre ser en el proper club, i estic intentant trobar Valmont perque l’altre peli ja la he vist moltes vegades.
  A les preguntes de la Mercè, penso que Valmont es el grand enganyat,o potser no, la veritat es qu’el debat promet.
  Que tingueu bona lectura i bon debat

 4. Núria V. Dilluns 11 de Març de 2013 - 14:10 h

  Hola,

  Merce,encara porto poques cartes unes 30 per respondre les teves preguntes, de moment m’està agradant, encara que aquest format de cartes a vegades es fa una mica pesat i vaig combinant amb algun altre llibre 🙂

  Respecte el que comentes de la pelicula, potser podriem veure la de Frears per que l’altre em sembla que l’hem vista tots i si a més dius que es més fidel al llibre, doncs millor.

  Bones lectura a tots,

 5. mercè foradada Dilluns 11 de Març de 2013 - 10:59 h

  Immersos? Aclaparats? Abandònics?

  Escriviu alguna coseta, please!

  Petons i bones lectures!

 6. mercè foradada Dimarts 5 de Març de 2013 - 22:49 h

  Hola, cluberos i cluberes,

  Fa dies que intentava fer una entradeta en aquest oblidat blog, però algun problema tècnic m’ho impedia. Avui espero triomfar.
  No us volia deixar sols/es davant de l’àrdua lectura d’aquest mes, empatxats de cartes i fastiguejats per tanta “mala baba”.
  Vull proposar-vos alguns punts que poden serveir per obrir el debat que, sens dubte, tindrem sobre aquest polèmic llibre:
  1. Creieu que Valmont és el gran enganyador o el gran enganyat?
  2. Què es proposa denunciar/caricaturitzar/condemnar l’autor amb aquesta singular novel·la?
  3. Quin és el sentiment o la pulsió que predomina en la majoria de personatges?

  De moment, prou.
  També hauríem de parlar sobre quina de les dues pel·lis preferiu veure. Jo ja les he vistes les dues. Són tan diferents… La del Frears crec que és més bona i més fidel a l’esperit del llibre. La del Forman és més vistosa i “pel·liculera”. Els actors, sense color, per al meu gust. La Glen Close és molt més “dolenta” que la Anette Bening; I entre el Malkovich i el Colin Firt…

  Bé, guapos i guapes, ja n’anirem parlant.
  Petonets i bones lectures!

 7. olga Dimecres 27 de Febrer de 2013 - 14:04 h

  hola! només volia comprobar si ja funciona l’apartat del bloc de deixar comentaris.Si es aixi espero que estigui mogut,no com els altres messos.

Deixa un comentari