Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Els vampirs a la literatura III – El vampir més clàssic: Dràcula

PortadaSeguim parlant de vampirs. Tot i que, com ja hem comentat, ara tornen a estar de moda els vampirs romàntics i torturats cal tenir en compte que aquests personatges no existirien si al s. XIX un escriptor irlandès anomenat Bram Stoker, no hagués escrit Dràcula.  

Abraham Stoker va néixer el 8 de novembre de 1847 a Chontarf, avui un barri de Dublín.

Bram Stoker

Va començar a publicar els seus primers texts a la revista irlandesa Shamrock i al 1876 es va traslladar a Londres, on co-dirigia el Lyceum Theatre.

Al 1890 va publicar el seu primer llibre i al 1897 publicava Dràcula, que va gaudir d’un gran èxit a l’època. Tot i així, Stoker morí de sífilis l’any 1912 completament sol i arruïnat.

Vlad Tepes

A Dràcula, Stoker va saber recollir la tradició oral europea sobre la mítica figura del compte Vlad Tepes, més conegut com a “Vlad l’empalador”. Vlad III fou príncep de Valàquia (Romania) en diferents períodes entre 1444 i 1476.

El seu pare, Vlad II, era conegut com Vlad Dracul, d’aquí el nom de Dràcula, perquè formava part de l’Ordre del Drac, una ordre militar cristiana de cavallers que lluitava contra els enemics de la cristiandat.

Elizabeth Bathóry

Stoker també va estar influït per la llegenda de Elisabet Bathory, una noble hongaresa del s. XVII, que bevia sang de noies verges, sota la creença d’obtenir així la vida de les noies a les que extreien la sang.

Al passat Festival de Cinema de Sitges es va poder veure la pel·lícula The Countess, dirigida i protagonitzada per l’actriu francesa Julie Delpy i inspirada en la vida d’aquesta aristòcrata coneguda pel malnom de “la comtessa sagnant”.

 El cinema mut ja va tractar el mite de Dràcula amb pel·lícules com Nosferatu de F.W.Murnau, exemple de l’expressionisme alemany . Als anys ’30 en Bela Lugosi, un actor hongarès exiliat als EE.UU va fer de Dràcula a la pel·lícula d’en Tod Browning  i als anys ’50 en Christopher Lee va interpretar el personatge en una sèrie de pel·lícules de la productora britànica Hammer.

Dràcula

Però l’adaptació més fidel a la novel·la la va realitzar l’any 1992 en Francis Ford Coppola, amb Gary Oldman interpretant al comte.

A la pel·lícula titulada com Bram Stoker’s Dracula, Dràcula és un noble romanès, més concretament, de Transsilvània, que renuncia a Déu després d’esbrinar que la seva estimada s’ha suïcidat perquè creia que ell havia mort al camp de batalla.

Segles després, un advocat anglès arriba al seu castell per fer negocis amb ell. El comte veu una fotografia de la promesa del jove, que resulta ser físicament idèntica a la seva estimada, i decideix viatjar a Anglaterra per retrobar el seu amor perdut.

1 Comentari fins ara

  1. Albert Divendres 9 d'Octubre de 2015 - 16:26 h

    Si voleu aprofundir més sobre Dràcula i el mite del vampir, us recomano especialment aquest assaig de Clive leatherdale traduït recentment al català: “Dràcula. La novel·la i la llegenda”

Deixa un comentari