Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Els personatges de Cavall Fort

Fins el proper 31 de gener podreu veure al vestíbul de la Biblioteca Armand Cardona l’exposició que commemora el 50è aniversari de la revista Cavall Fort: tan divertit com un joc.

Als panells de l’exposició, a més de veure-hi pàgines i de descobrir-hi anècdotes i curiositats de la revista, hi podreu… jugar! I és que en els plafons hi trobareu entreteniments i jocs per a resoldre. L’exposició anirà itinerant per diverses biblioteques públiques catalanes durant tot el 2013.

Un dels plafons està dedicat als personatges de còmic que han passat per les pàgines de la revista. Tot seguit us ens presentem alguns dels més carismàtics.

Benet Tallaferro (Benoît Brisefer, originalment en francès) és un còmic creat per Peyo, que va ser tant el guionista com el dibuixant. El personatge principal que dona nom a l’obra és un nen, ros, amb boina i super poders, que perd els seus poders quan agafa un refredat. Va aparèixer per primer cop en català al Cavall Fort a partir del 1971.

Les aventures de Pere Vidal estan basades en les novel·les juvenils escrites per Joaquim Carbó que va il·lustrar el dibuixant Josep Maria Madorell. Es va començar a publicar a Cavall Fort l’any 1967 i explica diverses aventures d’en Pere Vidal, jove barceloní que durant un viatge a l’Àfrica coneix en Henry Balua. Es fan amics i junts i en cada història duen a terme un projecte relacionat amb el medi ambient, la història o la cultura.

Gil Pupil·la (nom original en francès: Gil Jourdan) és el protagonista d’una sèrie de còmics creats per l’autor belga Maurice Tillieux. En Gil Pupil·la és un detectiu privat. Té un despatx polsegós a París i treballa acompanyat del seu maldestre ajudant Sargantana, la seva secretària Cirereta i amb la col·laboració habitual de l’inspector Crostó.

Ot el bruixot és el còmic més popular de Picanyol. El protagonista principal és l’Ot, un bruixot vestit de negre que amb la seva màgia arregla situacions en poques vinyetes Tan aviat el que fa és ajudar com gastar bromes.

Sergi Grapes (Gaston Lagaffe en l’original francès) és un còmic creat per Franquin. Tracta d’un jove que ronda els 20 anys; esquenadret, poc treballador i molt distret en la feina, però al mateix temps simpàtic i bon company que treballa ordenant i enviant el correu de la correspondència de l’editorial francesa Dupuis, (segons la versió catalana del còmic, en Sergi Grapes treballa al Cavall Fort). En aquesta revista es va començar a publicar en català l’any 1967.

Els barrufets (en la llengüa original, francès: Les Schtroumpfs) és una sèrie de còmic infantil creada pel belga Pierre Culliford, més conegut com Peyo. Els protagonistes són una mena de follets o nans de color blau molt petits que viuen al bosc, dins de bolets que fan servir de cases, i van vestits amb pantalons i barretina blanca. En Gargamel, un bruixot, és el seu gran enemic i sempre els persegueix junt amb el seu gat Azrael.

A la sala infantil de la Biblioteca podeu trobar els còmics amb tots aquests personatges i molts d’altres!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari