Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Caballero Bonald, Premi Cervantes 2012

El poeta, novel·lista i assagista José Manuel Caballero Bonald (Jerez de la Frontera, 1926) acaba de ser guardonat amb el premi Cervantes, el més important de les lletres hispanes, dotat amb 125.000 euros.

Caballero Bonald va començar la seva trajectòria literària com a poeta, activitat que el va situar dins el grup que als anys ’50 van formar a Barcelona amb autors com Jaime Gil de Biedma i Carlos Barral.

Anys més tard, va evolucionar cap a la novel·la, així com a les adaptacions teatrals, com per exemple Abre el ojo de Rojas Zorrilla, estrenada l’any  1979 per la Compañía del Centro Dramático Nacional.

Com a novel·lista ha publicat títols com Dos días de septiembre (Premio Biblioteca Breu, 1961), Agata, ojo de gato (Premi de la Crítica, 1975), Toda la noche oyeron pasar los pájaros  (Premio Ateneu de Sevilla, 1981), En la casa del padre (Premi Plaza i Janés, 1988) i Campo de Agramante.

Como escriptor d’assaig i d’articles per premsa és autor de títols com Notas sobre el cante andaluzNarrativa cubana de la revolución, Luces y sombras del flamenco, Luis Góngora: Poesía, Sevilla en tiempos de Cervantes, Copias al natural o Mar adentro.

El 1998, Caballero Bonald va crear una fundació que porta el seu nom i que s’ha convertit en un referent de la literatura i la poètica de Jerez.

La seva última obra publicada, Entreguerras, fa menys d’un any, és un llarg poema de caràcter testamentari.

Al primer pis de la Biblioteca trobareu una petita exposició amb els llibres d’aquest autor.

Podeu consultar tots els documents que hi ha d’aquest autor al catàleg de les Biblioteques de VilanovaJosé Manuel Caballero Bonald

Us deixem amb l’entrevista que li van realitzar al programa de RTVE Pagina 2 el passat mes de gener.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari