Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


“El misterio de la cripta embrujada” i “Sin noticias de Gurb” d’Eduardo Mendoza

Les lectures que el Club de Lectura d’Adults farà durant el mes de novembre tenen en comú el seu autor: Eduardo Mendoza. 

Eduardo MendozaEduardo Mendoza va néixer l’11 de gener de 1943 a Barcelona. Llicenciat en Dret el 1966, el 1975  va publicar la seva primera obra narrativa La veritat sobre el Caso Savolta, que va rebre el Premi de la Crítica. Amb la publicació de la seva obra El misterio de la cripta embrujada va començar a consolidar el seu to parodista i el seu àcid sentit de l’humor, to que es mantindrà durant la publicació per lliuraments de Sin noticias de Gurb en el diari El País, l’any 1990. Varies de les seves obres han estat adaptades al cinema: La ciudad de los prodigios, El año del diluvio i El misterio de la cripta embrujada, que ara ens ocupa. 

El misterio de la cripta embrujadaA El misterio de la cripta embrujada les enigmàtiques desaparicions d’unes nenes d’un col·legi de San Gervasi, a Barcelona, són el punt de partida d’una aventura d’allò més engrescadora que té com a protagonista un pacient d’un manicomi que es convertirà en l’investigador d’aquest sorprenent cas. El llenguatge del protagonista, col·loquial i pintoresc, el ritme ràpid, els tocs d’humor que esquitxen tota la narració, el to paròdic converteixen la novel·leta en una peça magistral.

Sin noticias de GurbSin noticias de Gurb és una divertidíssima novel·la que narra la recerca d’un extraterrestre que ha desaparegut, després d’adoptar l’apariència de la cantant Marta Sánchez. a la jungla de la Barcelona preolímpica. El protagonista, però, no és Gurb, sinó un altre alienígena que, a través d’un delirant diari, ens submergeix en una Barcelona alhora quotidiana i absurda, però que ens obliga a reflexionar sobre el veritable perfil de l’home urbà actual. 

Les dues novel·les participen de l’humor –  anglès, distant – de l’autor i porten les situacions a uns absurds que, tanmateix, donen peu a una reflexió sobre la societat en què estan inscrites.A totes, hi podem trobar un retrat de Barcelona que no per estar en clau d’humor deixarem de reconèixer. 

Podeu descarregar-vos la fitxa clicant en el següent enllaç: El misterio de la cripta embrujada & Sin noticias de Gurb 

Per últim aprofitem per recordar-vos que el dissabte, 12 de desembre, tots aquells membres del Club de lectura d’Adults que ho desitgin podran assistir a la representació de l’obra Sin noticias de Gurb que es realitzarà al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú. Els interessats hauran d’inscriure’s a la Biblioteca abans del 30 d’octubre. 

El Club de Lectura d’Adults de la Biblioteca Armand Cardona comentarem aquestes lectures el dissabte 28 de novembre a les 17:30h. Esteu convidats a participar-hi!

3 Comentaris fins ara

 1. mercè Dilluns 16 de Novembre de 2009 - 14:30 h

  Hola, cluberos i cluberes,

  Veig que tot s’encomana i em teniu “Sin noticias de Gurb” i “sin noticias vuestras”. Espero que això no vulgui dir que esteu passant del Mendoza!
  Ara, seriosament: els/les que llegiu “El misterio de la cripta embrujada” no us passa que us vénen picors només d’imaginar l’estat de la higiene del protagonista? L’estic rellegint i he recordat que l’altra vegada em va passar una cosa semblant.
  Vinga, escrigueu alguna coseta, que el dia 28 encara és molt lluny!
  Bones lectures!

  Mercè

 2. Sisco Divendres 30 d'Octubre de 2009 - 8:43 h

  Només per completar la informació de l’activitat a la que fa referència la Mercè, la presentació del llibre Mira’m, recordar-vos que la farem a la Biblioteca divendres 6 a les 19h.

  Què gaudiu de les distretes lectures d’aquest mes!

 3. mercè Dijous 29 d'Octubre de 2009 - 21:43 h

  Hola, cluberos i cluberes,

  Ja heu començat amb el Mendoza? Jo rellegia l’altre dia Sin noticias de Gurb a l’autobús i vaig haver de tancar el llibre perquè se m’escapava el riure. Va ser pitjor: ja tenia el riure fluix i aleshores continuava rient sense l’excusa del llibre!
  La Marga m’ha comentat que ja som multitud els qui ens hem apuntat per anar-lo a vuere al Principal: Fantàstic, no? A part que com que som tants es veu que ens faran un 40% de descompte!
  No sé si esteu al cas que el divendres 6 de novembre presentem a la Biblioteca el llibre Mira’m. Contes de vides especials, en el qual he col·laborat. Si algú/na de vosaltres pogués i volgués acompanyar-nos, n’estaria molt contenta. Sense compromís, per descomptat!
  Bé, com sempre, unes distretes i profitoses lectures!
  Petonets.

  Mercè

Deixa un comentari