Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


François Truffaut i la Nouvelle Vague

François TruffautEl 21 d’octubre de 2009 es commemora el 25è aniversari de la desaparició de François Truffaut, crític i cineasta francès, precursor del moviment que va revolucionar el cinema del nostre país veí a finals dels anys ’50, la Nouvelle Vague. Truffaut va néixer a París l’any 1932.

El seu pare va abandonar la seva mare abans del seu naixement i ella, a la seva vegada, el va donar en adopció. La seva infància i adolescència no van ser gens fàcils i va dedicar molt de temps (inclòs el corresponent a anar a classe) a llegir i a anar al cinema.

Aquesta part de la seva vida i de la seva manera de ser formen part de la personalitat del protagonista de la seva primera pel·lícula, l’Antoine Doinel de Els 400 cops. Aquest personatge va ser interpretat per en Jean-Pierre Léaud que es va convertir en l’alter ego del director en quatre pel·lícules més. Després van venir altres pel·lícules com Jules i Jim, La nit americana o El petit salvatge.Cahiers du Cinema

Però abans d’arribar a dirigir, en Truffaut va ser crític de cinema i va treballar per la que es considera la revista de cinema més influent de tots els temps, Cahiers du Cinema, fundada l’any 1951 per André Bazin, crític i teòric. Allà va desenvolupar les seves teories sobre el cinema d’autor, sobre la importància de la posada en escena i va reivindicar la figura de cineastes anglosaxons com Alfred Hitchcock, Howard Hawks, Nicholas Ray o Anthony Mann.

L’èxit de crítica i públic del seu primer film va suposar el tret de sortida per altres nous realitzadors. 

Nouvelle VagueA Els 400 cops (1958) la van seguir El bello Sergio (1958) de Claude Chabrol, Hiroshima mon amour (1959) d’Alain Resnais i Al final de la escapada (1959) Jean-Luc Godard, entre d’altres.

Realitzadors com Godard, Chabrol, Jacques Rivette o Eric Rohmer, que també van formar part de moviment, segueixen en actiu avui dia. 

En François Truffaut també va aparèixer com actor a moltes de les seves pel·lícules i també en els films d’altres directors, essent la seva actuació més coneguda a la pel·lícula d’Steven Spielberg, Trobades a  la tercera fase. 

Durant aquesta setmana podeu trobar a la Biblioteca tots els documents que tenim sobre aquest AUTOR, amb majúscules, i sobre els seus companys de generació. 

Us deixem amb l’escena final de Els 400 cops.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari