Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


El còmic d’Alfonso Zapico a la Biblioteca Armand Cardona

Aquest començament de mes de novembre té el segell de l’autor Alfonso Zapico a la Biblioteca Armand Cardona. Són dues les activitats que s’organitzen entorn l’obra d’aquest il·lustrador que recentment ha rebut el Premi Nacional de Còmic 2012 per la seva obra Dublinés.

De l’1 AL 25 de novembre la Biblioteca acull l’exposició Alfonso Zapico: l’art de la narració gràfica. Aquesta exposició és una petita mostra dels tres àlbums publicats d’Alfonso Zapico: Café Budapest (Astiberri, 2008), La guerra del profesor Bertenev (Dolmen, 2009) i Dublinés (Astiberri, 2011). Organitzada pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb FICOMIC.

Igualment aquest cap de setmana, concretament el dissabte 3 de novembre a les 18 h. es realitza el taller Novel·la gràfica – Alfonso Zapico. Aquest taller, conduït per dibuixants de l’ Escola Joso. Centre de Còmic i Arts Visuals, constitueix una introducció pràctica sobre el procés creatiu de la novel·la gràfica que ha revolucionat el mercat editorial a principis del s. XXI. El taller es recolza en l’obra d’Alfonso Zapico com a guia i exemple per a l’anàlisi del medi. Es desenvoluparà en dos blocs: anàlisi sobre el format i procés creatiu. Es tracta d’una activitat gratuïta que s’adreça a partir de 15 anys.

Alfonso Zapico (Blimea, Asturias, 1981) malgrat la seva joventut, ha mostrat a la seva obra ser un nou valor de la narrativa dibuixada, de registres temàtics diversos, però sempre documentats amb un rigor i coneixement que transpiren autenticitat. El seu traç sedueix des de la primera vinyeta per la seva gran personalitat gràfica. La guerra del profesor Bertenev (2009), ambientada a la Guerra de Crimea, reivindica la humanitat davant el militarisme, mentre a Café Budapest (2008), emmarcada a la Palestina sota dominació britànica poc abans de la proclamació de l’Estat d’Israel, mostra com les relacions fraternals s’esmicolen sota la metralla de la intolerància. Dublinés (2011) és una ambiciosa novel·la gràfica sobre l’escriptor James Joyce, plena de detalls i matisos.

Dublinés li ha valgut el Premi Nacional de Còmic 2012, atorgat pel Ministeri de Cultura i dotat amb 20.000 euros. El dibuixant relata en aquest còmic, publicat por Astiberri, la vida quotidiana de James Joyce per tractar d’entendre i justificar l’obra literària d’aquest gran escriptor irlandès, autor d’obres com Ulises. Aquesta obra li ha exigit un gran treball de documentació i elaboració artística, de més de 3 anys, per tal de reflectir en vinyetes un relat salpicat de múltiples anècdotes que es van succeint per algunes de les ciutats on va deixar el seu rastre el dramaturg irlandès: Dublin, Trieste, Paris o Zurich, entre d’altres.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari