Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


‘Flanagan, el detectiu’ d’Andreu Martin i Jaume Ribera

L’Andreu Martín i en Jaume Ribera es van conèixer fent guions de còmic a l’Editorial Bruguera i, un bon dia, al restaurant Esterri de Barcelona van crear el personatge Flanagan.

Des d’aleshores, formen un tàndem inseparable.

No demanis llobarro fora de temporada, és el primer llibre de la sèrie, va ser publicat l’any 1987 i va rebre el Premi Nacional de Narrativa per a Joves. Actualment, la sèrie ja té dotze títols, el darrer publicat l’any 2009.

Altres títols de la sèrie també han obtingut prestigiosos premis. Flanagan de luxe va rebre el Premi Columna Jove de 1994, Alfagann és Flanagan va rebre el Premi Lector Jove 1996 i Flanagan Blues Band va rebre el Premi de la Crítica Serra d’Or 1997. Els llibres han estat traduïts al francès, alemany, portuguès, italià, castellà, basc, gallec i bable i han venut més de dos milions d’exemplars a tot el món.

Flanagan és el sobrenom d’en Joan Anguera, un estudiant d’institut que accepta encàrrecs de detectiu per tal de guanyar diners extra. Les trames de les novel·les combinen la investigació i l’acció amb elements còmics fruit de la seva joventut i manca de recursos.

En cada llibre en Flanagan comparteix aventures amb diferents companys, però mai falten la Pili (la seva germana), en “Xarxenaguer” (col·lega de l’institut), els pares, la Maria Gual (sòcia) i alguna nòvia.

Dins la sèrie Flanagan, destaca també El diari vermell d’en Flanagan en què el personatge del jove detectiu descobreix la sexualitat al costat de la Carlota (el personatge creat per Gemma Lienas), que explica la seva versió dels fets a El diari vermell de la Carlota.

Andreu Martin va néixer a Barcelona l’any 1949. Va estudiar Psicologia i durant molts anys es va guanyar la vida treballant com a guionista de còmics. A finals dels anys’ 70 va publicar les seves primeres novel·les i, des d’aleshores, publica amb assiduïtat novel·les policíaques i literatura juvenil. També ha treballat com a guionista a cinema i televisió.

El 2011 va publicar la seva darrera novel·la fins el moment, Cabaret Pompeya (Edicions 62) i va rebre el premi Pepe Carvalho a tota la seva trajectòria.

Jaume Ribera va néixer a Sabadell l’any 1953. Va estudiar Periodisme però mai va exercir. Va començar al món de les lletres escrivint guions de còmics per després passar a la literatura juvenil i als guions televisius, de la mateixa manera que el seu amic Andreu Martín.

Actualment escriuen una sèrie de novel·les per a públic més adult protagonitzades pel detectiu Àngel Esquius.

Us deixem amb un vídeo d’una de les cançons que acompanya un dels moments claus de les aventures d’en Flanagan.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari