Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Joan Daniel Bezsonoff a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell

Aquest dissabte, 27 d’octubre, a les 18h a la Biblioteca Armand Cardona Torrandell comptarem amb la presència de l’escriptor Joan Daniel Bezsonoff, que ens parlarà de la seva experiència com escriptor i col·laborador a diferents diaris. Aquesta activitat, organitzada en col·laboració amb la Institució de les Lletres Catalanes de la Generalitat de Catalunya, té per objectiu apropar als usuaris de les biblioteques a la realitat d’alguns dels escriptors contemporanis de les nostres contrades.

Joan Daniel Bezsonoff va néixer a Perpignan el 1963 i és professor de llengua catalana a la mateixa localitat, a més de ser col·laborador del diari El Punt en l’edició del Rosselló i del Quadern de El País, a més de a les revistes L’Avenç i El Temps.
Les seves primeres novel·les, entre les que destaquen Les rambles de Saigon (1996), Les lletres d’amor no serveixen de res (1997), La revolta dels geperuts (1999) i Les dones de paper (2001), van ser publicades a l’editorial rossellonesa Trabucaire. Posteriorment va publicar La presonera d’Alger (2002), La guerra dels cornuts (2004), guanyadora dels premis Just M. Casero 2003 i Mediterranée 2004, Les amnèsies de Déu (2005), guanyadora dels premis Salambó, Crexells i Maria Àngels Anglada, Els taxistes del Tsar (2007), Un país de butxaca (2010), Una educació francesa (2009), amb la que va guanyar el Premi Lletra d’Or, i La melancolia dels oficials (2011).

La seva darrera obra publicada és Les meues universitats (2012), un nou llibre de la seva sèrie de textos autobiogràfics que segueix a Una Educació francesa i Un País de butxaca. Un llibre autobiogràfic en què l’autor de Nils repassa els seus anys de formació universitària amb una prosa aguda i espurnejant. Tal i com diu Vicenç Pagès al seu article aparegut a la revista Avenç d’octubre “Ordenat en capítols conceptuals, el llibre desplega les vicissituds de Bezsonoff quan, després d’acabar el batxillerat, entra al Liceu Masséna a Niça, per cursar-hi l’exigentíssima Khâgne, els cursos de preparació per a l’examen d’admissió a les Escoles superiors franceses. És, com tants llibres de to autobiogràfic, una reelaboració allunyada del temps que s’evoca, el procés d’escriptura d’un adult que, sense impostures, codifica el passat en funció de la seva particular singladura vital i reinterpretació en clau de present.[…] les universitats de Bezsonoff intensifiquen el plural: universitats són la vida, els plans oficials d’estudi, les lectures, els amics, els amors, els desamors, els cinemes, els semi admissible de les rigoroses puntuacions dels exàmens, els conserges que juguen a escacs, les felicitats fugaces, pòstumes en la bellesa de l’ordre cristal·litzat de l’escriptura de Bezsonoff.”

A les Biblioteques Públiques de VNG podeu trobar els principals títols d’aquest autor que us referenciem a continuació:

La Presonera d’Alger (2002)
La Guerra dels cornuts (2004)
Les Amnèsies de Déu (2006)
Els Taxistes del tsar (2007)
Una Educació francesa o les set vides d’en Bezsonov (2009)
Un País de butxaca (2010)
La Melancolia dels oficials (2011)
Les Meues universitats (2012)

Amb el següent reportatge del programa Tot un món podeu conèixer una mica més la persona i l’obra d’aquest escriptor de la Catalunya nord:

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari