Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Centenari de Pere Calders

Pere CaldersDemà, 29 de setembre, es commemora el centenari del naixement d’un dels escriptors catalans més populars del segle XX.

Pere Calders i Rossinyol va néixer a Barcelona l’any 1912. Fill del també escriptor i traductor Vicenç Caldés i Arús, estudià a l’Escola Superior de Belles Arts per, posteriorment, treballar com a dibuixant d’un publicitari i col·laborar amb diverses publicacions com El Diario Mercantil o l’Avui. Fou en aquest diari  on tingué ocasió de publicar el seu primer conte.

El primer recull de contes el va publicar l’any 1936 sota el títol El primer arlequí.

Amb l’inici de la Guerra Civil Espanyola, Calders adquirí una postura de compromís i l’any 1937 s’allistà a l’exèrcit Republicà. Finalitzada la guerra, va ser internat al camp de concentració de Prats de Molló, d’on va poder escapar i fugir a França. Calders va haver d’abandonar a la seva primera dona i el seu fill i s’exilià a Mèxic, on ,de seguida, va rebre ajuda i suport d’altres catalans sotmesos a una situació semblant.

A Mèxic va viure vint-i-tres anys. Allà va treballar per una editorial i, al mateix temps, col·laborava en diverses publicacions fetes per catalans a l’exili. Es casà amb Rosa Artís (germana del també escriptor Avel·lí Artís Gener, Tísner) i tingueren tres fills.

Pere Calders a MèxicL’any 1955 es va publicar l’antologia de contes Cròniques de la veritat oculta, una de les seves obres més populars.

Va tornar a Catalunya l’any 1962 on es dedicà al periodisme i a escriure. Va publicar diverses novel·les durant els anys ’60 i l’any 1968 va publicar Tots el contes, una antologia amb tota la seva obra que va rebre el Premi de la Crítica Serra d’Or aquell mateix any.

L’any 1978, el grup teatral Dagoll Dagom va adaptar diversos dels seus contes a l’obra teatral Antaviana, que va resultar un gran èxit de crítica i públic i feu que l’obra de Calders estigués d’actualitat una altra vegada.

Familia CaldersL’any 1984, Edicions 62 va començar la tasca de reeditar tota la seva obra als Clàssics catalans del segle XX i l’any 1986 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes per la seva trajectòria.

Calders morí al juliol de 1994 als 81 anys d’edat. Podeu consultar al nostre catàleg totes les obres que tenim disponibles d’aquest autor.

Per commemorar aquesta efemèride, les Biblioteques de Vilanova, junt amb les llibreries Llorens i La Mulassa, organitzen el proper dissabte 20 d’octubre una lectura encadellada amb fragments d’alguns dels seus contes recollits al recopilatori Cròniques de la veritat oculta.

Lectura encadellada

La lectura tindrà lloc a la Plaça de la Vila entre les 10 i les 13h. Les inscripcions comencen avui, divendres 28 de setembre, i es mantindran obertes fins dijous 11 d’octubre. Si esteu interessats només cal que passeu per les Biblioteques o les llibreries i deixar el vostre nom.

El passat mes de maig, l’Auditori de Barcelona va estrenar l’espectacle Cançons de la veritat oculta, on dotze músics catalans, sota la direcció musical de Genís Bou, adapten els contes de Calders com a cançons que canta Judit Neddermann.

Us deixem amb un vídeo d’aquest espectacle.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari