Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Centenari de Michelangelo Antonioni

AntonioniUn 29 de setembre de 1912 va néixer a Ferrara (Itàlia) un dels més celebres realitzadors de la història del cinema, Michelangelo Antonioni.

Enguany, també es celebra el centenari de Francesc Rovira-Beleta, realitzador de cinema català, director de pel·lícules com Los Tarantos, una versió gitana del Romeu i Julieta de Shakespeare.

Antonioni i VittiAntonioni es llicencià en Economia a la Universitat de Bolonya i a Roma va estudiar al Centro Spermientale de Cinmetografia dels estudis de Cinecittà, on va conèixer a molts dels artistes amb els quals treballà posteriorment.

Realitzà una catorzena de llargmetratges, des de Crònica d’un amor, l’any 1950 fins Identificiació d’una dona, l’any 1982. Des d’aleshores va abandonar el món del cinema degut a greus problemes de salut que condicionàven la seva mobilitat i la seva vista.

Antonioni va estar vincultat sentimentalment durant molts anys a l’actriu Mònica Vitti, que protagonitzà algunes de les seves pel·lícules més destacades.

Les seves darreres incursions al món de la realització van ser l’any 1995, quan co-dirigí amb Wim Wenders el film Més enllà dels núvols i l’any 2004, quan va realitzar un segment del film col·lectiu Eros junt amb Steven Soderbergh i Wong Kar Wai.

Premiat a festivals com Cannes, Berlín i Venècia, la seva obra es caracteritza per un estil formal molt singular, lent i elegant. Pel que fa a la temàtica dels seus films destaca de forma recurrent la seva obsessió per la dificultat de comunicació de l’ésser humà. Antonioni va rebre el Premi Òscar pel conjunt de la seva obra l’nay 1994.

Tot i que les seus primers films són de la dècada del 1950, el seu reconeixement per part de la crítica arribà amb amb la seva pel·lícula L’aventura (1960).

De la seva filmografia destaca la trilogia de la soledat i la incomunicació amb les pel·lícules L’aventura, La nit i L’eclipsi.

Posters

També treballà en el món del cinema anglosaxó. A Londres va enregistrar Blow up, basada en un relat de l’escriptor argentí Julio Cortazar i El reporter (The passenger) la seva última gran pel·lícula amb un final tècnicament memorable, va ser rodada en part a Barcelona i Andalusia.

Antonioni morí a Roma el 30 de juliol del 2007. El mateix dia moria a Suècia Ingmar Bergman, un altre dels gran realitzadors de cinema del segle XX.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari