Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Spiderman fa 50 anys!

Portada Amazing Fantasy 15L’agost de 1962 es va publicar per primera vegada una historieta de l’Spiderman al número 15 de la revista Amazing Fantasy. Els seus creadors van ser el guionista Stan Lee (pare de la major part dels superherois de la factoria Marvel) i el dibuixant Steve Ditko.

Quan va editar aquesta aventura, es pensaven que un superheroi adolescent i aplicat als estudis que viu amb una tieta que el sobreprotegeix i que porta la paraula “aranya” dins el seu nom, no triomfaria entre els lectors de còmics però aquest número de la revista fou el número 1 de vendes d’aquell any.

D’aquesta manera, Lee i Ditko van aconseguir una sèrie pròpia per al seu personatge, The Amazing Spider-Man, que va veure la llum per primera vegada el març de 1963.

Stan Lee i Steve DitkoEl personatge ha tingut diverses etapes i diversos guionistes i dibuixants, d’entre els quals destaquem les de John Romita Sr, als anys ‘70 Roger Stern i John Romita Jr als ’80 o Todd McFarlane als ’90.

Peter Parker és un jove estudiant de 15 anys que viu a Queens, Nova York, amb la seva tia May i el seu oncle Ben, doncs els seus pares van morir quan era petit. Un dia, durant una excursió a una fira de ciències, en Peter és picat per una aranya que s’ha vist afectada per un raig radioactiu durant una exhibició de ciències. Aviat, el jove s’adona que el seu cos ha canviat: ara pot adherir-se a les parets, té una força sobrehumana i un sisè sentit que l’avisa dels perills.

D’entrada, en Peter decideix fer servir aquestes habilitats per guanyar diners en combats de lluita il·legals, on fa servir un vestit casolà i una mascara per ocultar el rostre que s’acabarà convertint en el seu uniforme.

Durant un dels combats, deixa escapar un home que havia robat la recaptació del dia i hores més tard, aquell mateix home assassina al seu estimat oncle. Això afecta molt en Peter i el fa canviar d’idea i decidir que ara farà servir els seus poders per defensar la gent i la justícia.

 Spiderman segons Steve Ditko, John Romita i Todd McFarlane

Al llarg dels seus 50 anys de vida i a les diverses sèries que ha protagonitzat, Peter Parker s’ha llicenciat en ciències a la universitat, ha treballat com fotògraf al Daily Bugle i als laboratoris Horizon. Ha tingut dues nòvies, Gwen Stacy i Mary Jane Parker i s’ha guanyat múltiples enemics com el Doctor Octopuss, L’home de sorra, Venom, Kingpin o el Duende Verde, que resulta ser Norman Osborn, el pare del seu millor amic Harry.

Les aventures d’Spiderman també han passat al cinema i fins ara s’han realitzat quatre pel·lícules. La darrera es va estrenar el passat mes de març i torna a explicar els orígens de l’Spiderman des d’una perspectiva diferent, donant més importància a la mort dels seus pares i amb l’aparició d’un nou super-malvat, el Llangardaix.

A les Biblioteques de Vilanova podeu trobar els còmics i les pel·lícules d’aquest mític personatge. Consulteu el nostre catàleg.

Us deixem amb el tràiler de la darrera pel·lícula de l’home aranya.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari