Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


50 anys sense Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

El 5 d’agost de 1962 van trobar a la seva casa de Los Àngeles el cos sense vida de l’actriu Marilyn Monroe. Tenia 36 anys. Una dosi excessiva de barbitúrics va acabar amb la seva brillant carrera i amb una vida plena de fracassos sentimentals i soledat. Encara avui dia les circumstàncies de la seva mort no són gaire clares i es discuteix si va ser un suïcidi o un assassinat.

Norma JeanNascuda com a Norma Jean Baker, sense pare conegut, va tenir una infància itinerant fins que la seva mare va acabar ingressada en una clínica mental i ella, en un orfenat. Amb 10 anys va ser violada, i als 17 va creure que, casant-se, podria donar estabilitat a una vida que ja avisava de negres presagis. Aquell matrimoni, clar, va ser un desastre.

Molt jove va començar a treballar com a model. Les primeres proves d’imatge mostraven a una noia que buscava amb entusiasme un lloc al món. Va trobar aquest lloc després d’anar pujant tots els granons de l’escala, inclòs una sessió nua per a Playboy.

De seguida arribà Hollywood a la seva vida. Després d’aconseguir alguns petits papers, algú va pensar que Norma Jean no era un bon nom per triomfar, i des de llavors va ser Marilyn Monroe. Ja amb aquest nom vam poder veure-la fer tremolar a Groucho Marx a la pel·lícula Amor en conserva (1949).

Poc a poc va anar guanyant papers amb més protagonisme. L’any 1952, la pel·lícula Niágara (1953) de Henry Hatahaway la a convertir en el mite sexual que encara és avui dia.

Marilyn a La tentación vive arribaDesprés van venir pel·lícules còmiques com Los caballeros las prefieren rubias (1953), La tentación vive arriba (1955), El principe y la corista (1957), Con faldas y a lo loco (1959)…

A Bus Stop (1957) o Luces de candilejas (1954), va demostrar el seu talent per cantar i a Rio sin retorno (1954) o Vidas rebeldes (1960) va poder oferir el seu cantó més dramàtic.

Però el seu gran exit professional no tenia res a veure amb la seva vida privada.

Va tenir dos matrimonis mediàtics i fracassats amb el jugador de béisbol Joe Dimaggio i l’escriptor Arthur Miller i múltiples amants, entre els quals destaca el president dels Estats Units, John F. Kennedy, al que va dedicar aquell inolvidable ‘Happy birthday’ pocs mesos abans de la seva mort.

Els seus últims mesos de vida van ser un desastre: retards als rodatges, distraccions, oblits…no va poder acabar la seva última pel·lícula amb George Cukor, Something’s got a give.

Dimaggio és va encarregar del seu funeral i, mentre va viure, mai va faltar una rosa a la seva tomba.

Podeu trobar més informació sobre aquest mite del segle XX a l’especial elaborat amb motiu d’aquesta efemèride al Prestatge Virtual de Cinema del web de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona.

A la Biblioteca trobareu una petita exposició del nostre fons documental sobre aquesta actriu.

Us deixem amb una escena de la pel·licula Niàgara.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari