Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Ciutats de llibre: París

Capcelera

Aquest mes el cicle Ciutats de llibre marxa cap a la ciutat de la llum París de la mà de l’escriptor Marcel Proust i la primera part de la seva obra A la recerca del temps perdut, Pel cantó de Swann i l’adaptació cinematogràfica de l’obra de Victor Hugo, Els miserables de la realitzadora francesa Josée Dayan.

Pel cantó de SwannPel cantó de Swann de Marcel Proust

Pel cantó de Swann és el primera de les sets novel·les escrites per aquest autor francès entre 1908 i 1922 i que té per títol A la recerca del temps perdut. Al llarg de totes les novel·les, el narrador va desgranant els seus records al mateix temps que realitza una anàlisi profunda de la relació que existeix entre la memòria i el temps.

Les idees de Proust sobre el temps, l’espai i la memòria estan influïdes per les teories del filòsof francès Henri Bergson. Segons Proust, aquests records s’activen mitjançant els sentits més primaris. D’aquí sorgeix la famosa escena de la “magdalena de Proust”, doncs menjar-ne és el detonant que el porta a recordar quan en menjava a casa de la tieta Leonie durant les vacances d’estiu.

Marcel ProustEl protagonista és en Marcel, un jove molt sensible, fill d’una família burgesa del París de la primera meitat del segle XX, que vol ser escriptor.

El primer volum de la sèrie es divideix en tres parts. La primera part parla dels records de la infància del narrador a la vil·la de Combray, el segon parla de l’amor d’Odette i el personatge de Charles Swann, que representa el paradigma universal de l’experiència amorosa i que es veu amenaçat per la gelosia i la darrera part que parla dels records d’adolescència.

Los miserablesLos miserables de Josée Dayan

Aquesta adaptació realitzada a l’any 2000 està protagonitzada per Gerard Depardieu i John Malkovich en els papers de Valjean i Javert, respectivament. L’ex-presidiari Jean Valjean vol redimir-se i canviant de nom aconsegueix convertir-se en el ric amo d’una fàbrica i fins i tot en alcalde de la població que l’acull.

Valjean, però, té un compte pendent amb la justícia i l’inspector Javert li segueix les passes.

Els miserables ens mostra com era la vida tant a París com al camp a la França del segle XIX mitjançant aquests personatges i d’altres que els acompanyen al llarg de la narració.

Josée DayanVíctor Hugo es va inspirar en la vida de Eugène François Vidocq, delinqüent que va acabar sent policia i va crear el departament de Seguretat Nacional a França.

Aquest llibre i aquesta pel·lícula ens mostren París en dos moments de la seva història i en dos estrats de la societat. Mentre que Proust ens parla de la burgesia, dels estius idíl·lics, de l’amor i dels records.

En canvi, a la pel·lícula de Josée Dayan, ens mostren el París un segle abans, a principis del segle XIX i reflexiona sobre el bé i el mal i explica la història de França des de la revolució francesa (1789) fins les guerres napoleòniques.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari