Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Andy Warhol… ja han passat 25 anys

andywarhol.jpgAndrew Warhol, més conegut com Andy Warhol, va néixer el 6 d’agost de 1928 a Pittsburgh, Pensilvania i va morir un 22 de febrer a Nova York. L’Andy Warhol, és l’artista més representatiu del Pop Art. Fou un mite quan encara era viu i fou conegut tant per les seves obres com per les seves excentricitats. Va ser un transformador del “lifestyle” americà, dissenyador, pintor, cineasta i publicista del Nova York dels anys 60.

Fill de pares eslovacs, des de petit s’interessa pel món de la ràdio, la fotografia i el cinema.

Va estudiar disseny gràfic i ho va poder aplicar a la seva primera feina com a  dissenyador d’aparadors. Durant els següents anys rep diferents premis.tomatosoupandywarhol.jpg

Va ser un personatge capaç de canviar la mentalitat americana dels anys 60, creant un nou estil de vida més transgressor per l’època, un lifestyle que seguia molta de la jetset de la seva època.

D’altra banda amb el seu estil, o moviment artístic pretenia arribar a tots els públics. El Pop Art era, i és, un art proper a la societat perquè precisament tracta i s’inspira sobre ella mateixa. En paraules del mateix Warhol: “el Pop Art és per a tothom”

A mitjans de la dècada dels 60, Warhol comença a treballar en diferents camps i comença a col·laborar amb el grup del seu amic Lou Reed, els Velvet Underground. El 1967 dissenya la portada del primer disc del grup i els convenç perquè hi col·labori Nico, una de les muses de The Factory.

En el següent enllaç accedireu a la playlist que hem preparat en l’espai de les Biblioteques de VNG a Spotify i on podreu escoltar alguns àlbums de The Velvet Underground.

Portades

El 3 de juliol de 1968 la vida de Warhol fa un gir a partir de l’intent d’assassinat que pateix. Valerie Solanas una activista feminista que habia traballat a The Factory i havia estat expulsada va disparar-li. La bala li atravessà el cos i li deixà greus seqüel·les, mai es va recuperar del tot ni física ni emocionalment.

andy-warhol-marilyn.jpg

Entre els anys 70 i 80 la creació artística de l’artista no és tan gran, si més no, no és tan publicada als Estats Units. El 1975 publica “La filosofia d’Andy Warhol: d’A a B i de B a A”. Més tard publica les produccions més abstractes de la seva carrera com: Oxidations, Eggs…

El 22 de febrer de 1987 mor a Nova York a causa d’una operació de vesícula biliar.

Amb motiu d’aquesta efemèride, el Servei de Biblioteques del Departament de Cultura ha elaborat una selecció de recursos disponibles a les 356 biblioteques públiques de Catalunya per acostar-se a aques personatge.

Podeu descarregar la guia aquí: Guia de lectura sobre Andy Warhol

Cerca al catàleg, trobaràs molts documents relacionats amb aquest artista!

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari